Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas kako, prema do sada raspoloživim informacijama, napad koji se dogodio u ponedjeljak na Trgu svetog Marka u Zagrebu ima i elemente terorističkog akta.

Nakon napada na zgradu Hrvatske vlade, pri čemu je ranjen policajac koji je osiguravao ulaz u zgradu i nakon samoubojstva počinitelja, policija i Državno odvjetništvo utvrđuju sve okolnosti ovoga zločina, naveo je hrvatski premijer.

“Ono što trebamo otvoriti kao temu su motivi i razlozi za ovaj čin koji, po informacijama kojima za sada raspolažemo, ima elemente terorističkog akta”, kazao je Plenković.

Napad na Markovom trgu na kojem su zgrade Vlade, Sabora i Ustavnog suda Hrvatske, izveo je u ponedjeljak 22-godišnjak, koji je hicima iz vatrenog oružja ranio policajca koji je osiguravao zgradu Vlade Hrvatske. Počinitelj je nedugo nakon napada izvršio samoubojstvo.

“Ranjeni policajac Oskar Fiuri je zbrinut u Vinogradskoj bolnici, njegovo stanje je dobro i on se oporavlja”, kazao je Plenković, koji je jučer u pratnji ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i ravnatelja policije Nikole Miline posjetio ranjenog policajca.

Od ponedjeljka su pojačane mjere sigurnosti na Markovom trgu, koje su privremenog karaktera, a svi daljnji modaliteti zaštite mijenjat će se sa sigurnosnim procjenama, najavio je premijer Hrvatske.

“Pri provođenju tih mjera vodit ćemo se dosadašnjom tradicijom, a to je kultura otvorenosti, pristupačnosti, dostupnosti svakoga od nas osobno, ali i hrvatskih institucija, ali vodit ćemo računa i o sigurnosti”, poručio je Plenković.

On je naveo kako nova organizacija neće utjecati na predstavnike medija da i dalje izvještavaju o svim aktivnostima i radu Vlade Hrvatske te da imaju pristup pojedinim članovima vlade.