Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se u četvrtak na epidemiološke mjere koje se mogu učekivati uoči Uskrsa.

“Strategija naše borbe protiv Covida je da nema potpunog zatvaranja, Hrvatska nikad nije imala kompletno zatvaranje niti policijski sat. Nastojali smo održati život, školu, gospodarstvo, kina, kazališta, sve da život bude što bliže onome na što smo naučili do veljače prošle godine. Nažalost, epidemija imas svoju dinamiku i nove sojeve. Prije oko četiri tjedna smo bili u jako dobroj situaciji. Povećani broj zaraženih i hospitaliziranih upućuju na oprez”, kazao je Plenković i pozvao građane na osobnu odgovornost.

“Sutra moramo poslati poruke županijskim stožerima. Ako je deset puta veći broj zaraženih u jednoj županiji u odnosu na drugu, onda tamo treba poduzimati mjere koje su primjerene da se ta dinamika zaraze smanji i da se ta žarišta lokaliziraju. Nije nitko govorio o propusnicama za Uskrs, nema nikakvih propusnica, to nije opcija”, proučio je premijer.

Što se tiče cijepljenja AstraZenecom, Plenković je rekao da se čeka odluka EMA-e.

“Napor je da se cijepi cijeli svijet”.

Premijer je rekao da je Hrvatska dosad naručila više Pfizera od AstraZenece, ali da se ne zna kakva će biti distribucija.

“Nastojimo dobiti pouzdane informacije kako bismo mogli procijepiti 70 posto populacije što prije”, rekao je Plenković.

“Što se mene tiče, ja ću se cijepiti AstraZenecom, nikakav problem ja s tim nemam. Čekamo mišljenje struke, to ne smije biti stvar političkog voluntarizma ili ekperimentiranja sa zdravljem građana”, dodao je.