Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je poruka Vlade Hrvatske da je na institucijama i političkim strankama u Bosni i Hercegovini da se dogovaraju o funkcioniranju institucija, o zakonima, posebno Izbornom zakonu, ali da nije dobro da se dešavaju situacije da jedan konstitutivni narod bira drugom konstitutivnom narodu, na primjer, člana Predsjedništva.

Plenković se na sjednici Vlade Hrvatske osvrnuo na ključna događanja od prošlog tjedna, među ostalim, na sastanak sa visokim stranačkim i državnim dužnosnicima BiH – zamjenikom predsjedatelja Doma naroda BiH i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, koje je primio desetak dana nakon samostalne radne posjete člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika hrvatskom predjedniku Zoranu Milanoviću i vladi.

“Poruka Vlade Hrvatske je da je najprije na institucijama i strankama BiH da se dogovaraju o funkcioniranju institucija BiH, o zakonima koje donose, prije svega, mislim na Izborni zakon. Naš je stav jasan, nije dobro da se prema postojećim propisima događaju situacije u kojem jedan konstitutivni narod, odnosno njegovi članovi, biraju drugom konstitutivnom narodu, na primjer, člana Predsjedništva”, kazao je Plenković.

Plenković je naglasio kako je stav Vlade Hrvatske da navedeno ne pridonosi povjerenju i dobrom funkcioniranju, te kako će i nadalje inzistirati na toj politici.

“Bosna i Hercegovina je nama susjedna i prijateljska zemlja, nastavit ćemo rješavati sva otvorena pitanja, povećavati trgovinsku razmjenu i pomagati BiH na europskom i reformskom putu”, zaključio je Plenković.