Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković najavio je sudjelovanje potpredsjednika vlade Borisa Miloševića u Koloni sjećanja u Vukovaru, ocijenivši kako je to važna poruka u četvrtom desetljeću hrvatske demokracije.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je kako će s njim u Vukovaru u Koloni sjećanja sudjelovati još pet članova Vlade Hrvatske, ministar branitelja Tomo Medved, potpredsjednik vlade iz reda srpske nacionalne manjine Boris Milošević, te troje ministara koji su porijeklom iz Slavonije.

Škabrnju će na Dan sjećanja posjetiti troje ministara, najavio je Plenković, te poručio kako će o svom rasporedu posjeta predsjednik koalicijske Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac samostalno odlučiti.

“Mislim da je to izrazito važna poruka počasti žrtvama Vukovara i Domovinskog rata. Mislim da je to na tragu naše politike pomirbe, gledanja u budućnost i suživota. S obilježavanjima koja su krenula s Miloševićevim odlaskom u Knin, odlaskom potpredsjednika Vlade Medveda Gruborima, mojim odlaskom u Varivode i dolaskom predstavnika SDSS-a koji je član vlade, potpredsjednika Miloševića, zaokružili smo geste koje su važne, vrijedne i bitne u četvrtom desetljeću hrvatske demokracije, poštivanja vrijednosti Domovinskog rata, prisjećanja žrtve hrvatskih branitelja, osobito onih koji su dali svoje živote u Vukovaru, Škabrnji, ali i u drugim dijelovima Hrvatske”, izjavio je Plenković.

Podsjetio je da je na prijedlog upravo vlade s njim na čelu Dan sjećanja, uz suglasnost Hrvatskog sabora, proglašen neradnim danom, ocijenivši kako tu odluku velika većina hrvatskih građana odobrava.

Ocijenio je kako posjeta Vukovaru na Dan sjećanja neće epidemiološki ugroziti sudionike jer će se u Koloni sjećanja 18. studenog održavati fizički razmak unutar skupina po 25 ljudi te između pojedinih skupina, s obzirom da se događaj održava na otvorenom.