Na početku sjednice hrvatske Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na smanjenje broja zaraženih, posljedično i umrlih osoba od koronavirusa u Hrvatskoj, ocijenivši stanje dobrim, ali je pritom pozvao i dalje na oprez i pridržavanje epidemioloških mjera.

“Situacija vezana uz epidemiju koronavirusa i dalje je ohrabrujuća, nastavlja se silazni trend. Hrvatska je u zadnjih sedam dana ostala ispod tisuću potvrđenih slučajeva, što je prosjek od 604 dnevno, što je izrazito dobro i povoljno. To je razina koju smo imali sredinom listopada, što je šest puta manje nego prije šest tjedana”, kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Prema 14-dnevnoj incidencija, koja je 258 na 100.000 stanovnika, Hrvatska ima dvostruko smanjenje broja novooboljelih od koronavirusa u odnosu na prije tri tjedna, ustvrdio je.

Među državama u EU, Hrvatska ja na 5. mjestu po tjednom prosjeku umrlih na milijun stanovnika. Ispred su Finska, Grčka, Bugarska i Belgija.

Moramo i dalje biti oprezni i nastaviti odgovorno ponašanje i pridržavanje epidemioloških mjera za koje je istaknuo kako nisu kompletno zatvaranje s policijskim satom.

“Uspjeli smo održati radnu aktivnost, aktivnost gospodarstva. Držimo praktički sve trgovine otvorenima u ovo vrijeme što mnoge druge zemlje nemaju”, istaknuo je.

Postojeće epidemiološke mjere su na snazi do 31. siječnja, a nove nastupaju od 1. veljače, kazao je premijer te najavio kako će u dogovoru sa svim akterima ključnim za donošenje novih epidemioloških mjera razgovarati o novim mjerama tijekom vikenda.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš naveo je kako je na tjednoj razini u Hrvatskoj zabilježen pad od 32 posto, dok se broj hospitaliziranih smanjuje u kontinuitetu od pet tjedana. Udio zaraženih u broju testiranih u posljednja 24 sata je 13,53 posto, a 15.702 osobe su u samoizolaciji.

Od 27. prosinca 2020. do 20. siječnja 2021. aplicirano je 60.958 doza cjepiva, što je 78,9 posto od ukupnog broja zaprimljenih doza.

S obje doze cjepiva do sada su cijepljene 7.843 osobe, izvijestio je ministar Beroš.

Hrvatska je 18. siječnja iskazala interes za dodatnih 100.000 doza cjepiva Pfizer koje će biti dopremljene u zadnjem kvartalu ove godine. Do jučer je Halmed zaprimio 215 sumnji na nuspojave, među kojima su najčešći blagi simptomi u vidu lokalnih reakcija i povišene tjelesne temperature, glavobolje i mučnine.

Danas je, na 332. dan od pojave epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, zabilježeno 776 novih slučajeva zaraze.