Predsjednik Hrvatske vlade i predsjednik Sabora pozdravili su sudjelovanje predstavnika Srba u Hrvatskoj te izaslanika predsjednika Srbije u današnjem obilježavanju tragedije Vukovara.

Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković kazao je kako je Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje ove godine prvi put, na prijedlog Vlade i uz suglasnost Hrvatskog sabora, uvršten kao neradni dan čime je, istaknuo je, dano dodatno značenje Vukovaru, hrvatskim braniteljima, svim žrtvama i svima onima koji su zaslužni za slobodu.

„Vukovar 29 godina poslije je grad koji se razvija, kao i cijela županija Vukovarsko-srijemska”, poručio je Plenković.

“Hrvatska ima snage za iskorak, suživot i za pomirbu”, kazao je Plenković govoreći o sudjelovanju potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića kao predstavnika Srba u Koloni sjećanja, što je prvi put da predstavnik Srba sudjeluje u službenom protokolu u Vukovaru.

Plenković je pozdravio i dolazak izaslanika predsjednika Srbije za nestale osobe Verana Matića u Vukovar i njegovo polaganje vijenca na Vukovarskom groblju i na Ovčari, gdje je počinjen zločin od paravojnih srpskih postrojbi nad zarobljenicima.

Nazvao je to pozitivnom porukom koju vlasti Srbije šalju Vukovaru i žrtvi Vukovaraca i hrvatskih branitelja.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je kako su u Vukovaru „na brutalan način režim Slobodana Miloševića i velikosrpska politika pokušali osvojiti teritorij Republike Hrvatske”, nazvavši to „povijesnom istinom”, ali je pozvao i na okrenutost prema budućnosti.

Pozdravio je također dolazak izaslanika predsjednika Srbije u Vukovar, ocijenivši to korakom prema boljim međudržavnim odnosima Hrvatske i Srbije u budućnosti.

Hrvatski premijer je jutros posjetio nedavno obnovljeni Vodotoranj, simbol obrane Vukovara, koji je pretvoren u spomen-prostor.

Ove godine u Vukovaru je znatno manji broj posjetitelja u odnosu na prethodne godine, s obzirom na epidemiološke mjere prema kojima je preporučen broj sudionika u Koloni sjećanja do 500.

Dan sjećanja obilježava se svake godine 18. studenoga/novembra u sjećanje na dan kada je nakon tromjesečne opsade Vukovar pao u ruke paravojnih srpskih postrojbi, da bi bio mirno reintegriran 1998. godine.