Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u petak 22. decembra premijerno će biti izvedena baletna predstava “Ples sa Mocartom”. Nastala je na osnovu muzike Volfganga Amadeusa Mocarta, u režiji i koreografiji Nermine Damian, koja se u matičnu kuću vraća nakon 12 godina.

Poslije koreografija za predstave Palčica i Male stvari, Nermina Damian ponovo na scenu dovodi balet inspirisan muzikom jednog od najvećih genija naše civilizacije i svijeta, Volfganga Amadeusa Mocarta. Kroz njegovu muziku otkriva nam davno zaboravljene istorijske barokne plesove, pokazujući svu ljepotu pokreta koji je bio osnova za nastanak baleta. Riječ je o istorijskim plesovima baroka i rokokoa.

“To su igre na koje je prašina pala puno godina. To su igre koje treba ponovo vratiti i da mlada generacija shvati i vidi i da uživa u njima. Kroz tu igru nemate onu virtuoznost kako smo mi navikli u klasičnom baletu. Ali ima kostim, ima puno sjena, ima puno ljepote, boja”, kaže koreografkinja Nermina Damian.

To je projekat kojim Narodno pozorište u novu baletnu sezonu kreće vrlo ambiciozno, oslanjajući se na domaće snage, a publiku vraća u vremena dvorskog glamura istorijskih plesova, pokazujući tako zašto je balet kraljevska umjetnost. Iznijeti velike plesne uloge za soliste je bio veliki izazov.

“Mi u principu imamo jednu veliku odgovornost a to je da govorimo o počecima ove naše umetnosti koja jeste nastala na dvoru i razvila se kroz te istorijsko-balske igre koje će publika imati prilike da vidi u tom prvom činu u vrlo autentičnoj koreografiji”, pojašnjava solistkinja baleta Nataša Gaponko.

Nakon premijere, predstava u kojoj se pleše bez stajanja prvu reprizu imaće u subotu, 23. novembra.