Premijera predstave “Svi Marš na Ples” održaće se u subotu 8. maja u 18 sati u Domu mladih – Skenderija, gdje će se simbolički obilježiti i istorijsko mjesto gdje su sve poznate ex-Yu rock grupe nastupale, među kojima i Bijelo Dugme

Gosti emisije Jutro za sve BHT1 bili su izvršni producent BDP za BiH Nataša Hajdarević i glumac Emir Fejzić, koji su najavili ovaj jedinstveni plesni spektakl, inspirisan muzikom čuvenog sarajevskog rock sastava Bijelo dugme.

Udruženje “Živimo Balet” u saradnji sa međunarodnim partnerima Festivalom Velenje iz Slovenije, kao i uz podršku Doma Mladih Skenderija, u sklopu plesne platforme Balkan Dance Project radi na plesnom projektu “Svi Marš na Ples” inspirisanim vječitom muzikom Bijelog Dugmeta u koreografiji Igora Kirova i dramaturgiji Gorana Golovka.

Plesna predstava „Svi marš na ples” uvodi nas u eklektični izmaštani svijet u kojem pjesme kultnog ex-Yu benda Bijelo Dugme postaju osnova za pričanje priče o jednom vremenu i jednoj generaciji. Kako je tema većine pjesama Bijelog Dugmeta ljubav, tako ne možemo pobjeći od činjenice da će okosnica ove predstave biti upravo ljubav i ljubavni odnosi, od onih za kojim se žudi do onih koji se žive i onih koji su na izdisaju ili pripadaju nostalgičnoj refleksiji njihovih junaka.

Radnja ove dinamične plesne predstave okvirno je smještena u zamišljenu omladinsku radnu brigadu tokom ljetne radne akcije u prvoj polovici 80-tih godina prošlog vijeka. Dramaturgiju predstave čini Goran Golovko, kazališni reditelj i izvanredni profesor na Umetničkoj akademiji u Splitu.

Koreografiju potpisuje najistaknutiji makedonski koreograf Igor Kirov, dobitnik mnogih međunarodnih nagrada i priznanja u oblasti koreografije. U predstavi učestvuje bosansko-hercegovački glumac Emir Fejzić, kao i profesionalni plesači iz BiH (Zulejha Kečo, Branko Mitrović, Teodora Radivojević, Ana Kuzmanović), Srbije (Luka Živković, Jakša Filipovac), Hrvatske (Endi Schroetter) i Slovenije (Mojca Majcen). 

Energija izvođača, kao i njihova predanost modernom baletu, uz muziku Gorana Bregovića i maštovitu koreografiju, garant su svježeg i inovativnog teatarskog iskustva. Izvršni producent predstave je Nataša Hajdarević ispred  Udruženja “Živimo balet” iz Sarajeva. 

Balkan Dance Project je međunarodna plesna platforma koja okuplja mlade, uspješne i perspektivne koreografe, plesače i stvaraoce iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Oni kroz individualne priče istražuju zajedničko iskustvo življenja na prostoru Balkana. Svako od njih se kroz svoju unikatnu estetiku dotiče individualnih i univerzalnih tema koje se tiču svih nas. Jača plesnu scenu regiona kako bi se ponovno spojila i povezala, te kreirala platformu za razmjenu ideja koreografa, plesača, muzičara, kostimografa i vizuelnih umjetnika.