Norveški grad Bodo će 2024. godine biti Evropska prijestolnica kulture, odlučila je danas Evropska komisija. U finalu izbora za Evropsku prijestolnicu kulture bili su i Banjaluka i Mostar.

Pobjednik je odlučen na osnovu ocjena aplikacije, prezentacije, odgovora na pitanja, a u obzir je uzeta i posjeta članova Evropske unije svakom od gradova finalista.

Godine 2024. po prvi put titulu Evropske prijestolnice kulture nosit će tri grada. Pored Bodea, prestižnu titulu nosit će još dva grada iz Evropske unije – estonski Tartu, te jedan od tri austrijska grada – Salzkammergut, Dornbirn ili St. Polten.


Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić ranije je izjavio kako je projekt Evropske prijestolnice kulture, bez obzira na ishod, prilika da Mostar kroz taj kulturni pothvat izgradi bolju budućnost za sve svoje stanovnike.

“Za Mostar, grad kulture, svjetlosti, ljubavi, ali i grad u kojem ima puno zaostataka iz prošlosti i pokidanih veza, ovo je prilika da se te veze ponovno uspostave i dovedu u fazu uzajamnoga poštivanja i uvažavanja. Kroz ovaj projekt vidimo povijesnu šansu ne samo da obnovimo grad, nego da obnovimo i bolje se upoznamo i uvažavamo kroz različitost kulture, religija, političkih opcija i svega onoga što jedan grad treba da ima”, rekao je tada Bešlić.

Projekt Evropske prijestolnice kulture provodi se od 1985. godine s ciljem promocije boljeg međusobnog razumijevanja među evropskim gradovima i jačanja osjećaja evropske pripadnosti, istovremeno ističući bogatstvo evropskih kultura te njihovu različitost, ali i zajedničke osobine.