Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 65 USD, zbog poboljšanih procjena potražnje, te tako potisnule u drugi plan zabrinutost zbog povećanog novozaraženih koronavirusom.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,01 USD u odnosu na prethodno zatvaranje na 64,68 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 88 centi višoj cijeni od 61,06 USD, prenosi Hina.

“Glavni pokretač cijena bio je mjesečni izvještaj Međunarodne agencije za energiju (IEA), koja predviđa značajan rast globalne potražnje za naftom u drugoj polovini godine”, rekao je Tamas Varga.

To, kako je naveo, znači da će porasti i potražnja za naftom članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i da će se smanjiti zalihe širom svijeta i u članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

IEA procjenjuje da će se globalna potražnja izjednačiti s ponudom u drugoj polovini godine i da će proizvođači možda morati na tržište da plasiraju dodatna dva miliona barela nafte dnevno kako bi je podmirili.

OPEC je podigao procjenu rasta globalne potražnje, za 70 hiljada barela dnevno i sada očekuje da će ove godine rasti za 5,95 miliona barela dnevno.

Uzlazni trend cijena podržavaju i naznake snažnog ekonomskog oporavka u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a koči ga obustava vakcinisanja u brojnim zemljama i veliki skok broja zaraženih u Indiji i Brazilu.

Blagu podršku cijenama pružao je prethodnih dana i slabiji dolar, a analitičari banke ING izdvajaju i pojačanu iransku aktivnost obogaćivanja urana, koja po njima upućuje na zaključak da se SAD vjerovatno neće tako skoro vratiti u iranski nuklearni sporazum ni ukinuti sankcije Iranu.

Analitičari očekuju i nove podatke o američkim zalihama. Izvori navode da su podaci Američkog instituta za naftu (API) pokazali pad zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za 3,6 miliona barela, snažniji nego što se očekivalo.

OPEC je na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 61,87 USD, što znači da se je porasla 41 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.