Počela je nova akademska godina za brucoše na dva javna univerziteta u Republici Srpskoj – u Banjaluci i Istočnom Sarajevu. Upisano je oko tri hiljade 200 studenata. Nastavu će pratiti po
klasičnom modelu, ali uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera.

Nakon povratka učenika u škole i studenti se vraćaju nastavnom procesu po tzv. klasičnom modelu. Prvi su u amfiteatre danas sjeli brucoši. Ukoliko ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, na predavanje će i studenti starijih godina za koje nastava počinje 2. novembra.

Sve ih čekaju nova pravila. Predavanja se održavaju u grupama od maksimalno 50 studenata. Preporuka je da broj studenata bude prilagođen kapacitetima amfiteatara i učionica tako da se može održati distanca od dva metra. Distanca, maske i dezinfekcija prioritet su na nastavi. Povratak klasičnoj nastavi jednako je obradovao studente starijih godina, kao i novoupisane.

ANKETA
“Vjerujem da su i sve kolege jedva dočekale početak nove akademske godine i da ćemo naučiti sve od naših predavača”.
“Adekvatnije je uživo jer, meni lično, kada smo imali online nastavu imala sam obaveza u kući i sve su se obaveze nekako sklopile u jednom danu i nisam mogla baš da rasporedim vrijeme”.
“Pošto sam ja na Muzičkoj akademiji, ipak je potrebna ta komunikacija sa profesorima uživo jer se ne može taj zvuk prenijeti preko videa”.

PREDRAG ĆERANIĆ, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka, Banjaluka

“Mislim da je vrlo dobra odluka da brucoši sjednu u klupe, da se upoznaju, vide lično profesore, a ne da se za njih nastava odvija u onom virtuelnom smislu online. Jednostavnija je stvar sa starijima studentima, ali mislim da studenti prve godine trebaju biti u klupama pa mjese, mjesec”.

Rukovodstvo Univerziteta u Banjaluci raduje činjenica da je ove godine novoupisanih oko 2.100, što je nešto više nego prethodne godine, iako je broj svršenih srednjoškolaca manji za 500.

RADOSLAV GAJANIN, rektor Univerziteta u Banjoj Luci

“Ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, a mi ćemo učiniti sve da ne dođe, tokom ljeta smo pripremili i alternativni način izvođenja nastave – odnosno online izvođenje”.

SRĐAN RAJČEVIĆ, ministar za visoko obrazovanje i informacijsko društvo RS

“To je akademska godina za koju se zajedno moramo izboriti. Ove godine vraćamo se u školske klupe u amfiteatre s tim što ćemo, naravno, morati da poštujemo sve mjere.

Epidemiološke mjere moraju se poštovati i u studentskim domovima, koji su useljeni tokom ljetnih mjeseci kada su počeli ispitni rokovi. No, sada za useljenje više neće biti neophodan negativan PCR test.

Ono što je sigurno je da brucoši svoje prve studentske dane neće pamtiti po zabavama i druženjima karakaterističnim za studentski život. Odgovorni apeluju na odgovorno ponašanje jer će samo tako biti moguće održati akademsku godinu po klasičnom modelu.