Austrijska aeronautička kompanija FACC je početkom decembra 2020. počela gradnju fabrike avio-dijelova u hrvatskoj poslovnoj zoni Sever 2, u Jakovlju na granici sa Slovenijom.

Fabrika će proizvoditi dijelovi koji će se ugrađivati u najpoznatije svjetske avione, piše Poslovni dnevnik.

Prema poslovnom planu FACC-a, u prvoj fazi će biti zaposleno 450 radnika, izjavila je predsjednica opštine Jakovlje Sanja Borovec.

Dodala je da ova investicija, teška 33 miliona evra, znači obezbjeđenje radnih mjesta stanovnicima ovog područja, bolju egzistenciju za život, ali i vjetar u leđa za dalji privredni razvoj te opštine.

O dolasku FACC-a u Jakovlje počelo je da se priča sredinom 2019. kada je najavljena grinfild investicija austrijske kompanije. Samo u prvoj fazi bilo je predviđeno ulaganje od oko 30 miliona evra i otvaranje 600 radnih mjesta, a u drugoj fazi je bilo planirao otvaranje još jedne fabrike za proizvodnju unutrašnjih dijelova za avione s ukupno hiljadu zaposlenih, navodi Poslovni.

S obzirom na krizu koja je usljed pandemije kovidi-19 pogodila avio-industriju, teško je procijeniti tačan obim ukupne FAC C-ove investicije i njenu dinamiku, a o tome se ne izjašnjava ni sam ulagač, primjećuje list.

Dodaje da je kompanija gotovo dvije godine pregovarala o najboljoj lokaciji za svoju fabriku, koja je trebalo da bude na prostoru unutar EU, te da su u najužem izboru, pored Hrvatske, bile sve zemlje istočne i centralne Evrope, a u finišu je Hrvatska bila ispred Slovačke i Poljske.

U prvoj fazi je planirana proizvodnja dijelova za Erbas, i to dijelova za unutrašnjost aviona – od pregrada za prtljag i plafonskih panela do ulaznog dijela interijera.

FACC će u Hrvatskoj poslovati pod imenom FAC C Solušens Kroacija.

Austrijska firma ima više od 3.400 zaposlenih u 38 zemalja svijeta i prihode od 782 miliona evra.