Uprkos brojnim ograničenjima uzrokovanim virusom COVID 19, Uprava za indirektno oporezivanje osigurala je nesmetan početak radova na izgradnji graničnog prelaza Svilaj, saopšteno je iz UIOBiH.

Kako se navodi, radi se o izuzetno važnom graničnom prijelazu koji se nalazi na sjeveru Bosne i Hercegovine na koridoru Pet C. Rok za završetak radova je 300 kalendarskih dana.

Radove na terenu izvodi konzorcijum firmi NISKOGRADNJA d.o.o. Laktaši , ALFA TERM d.o.o. Mostar i TEHTON d.o.o. Banja Luka. Vrijednost ugovorenih radova je 18.713.999,35 KM sa PDV-om.

GP Svilaj izgradnja 3

Kompleks novog graničnog prijelaza Svilaj planiran je na površini od 103.000 m2. Na novom graničnom prelazu će biti posebno odvojen putnički od teretnog saobraćaja, imaće četiri trake na ulazu u BiH i tri trake na izlazu iz BiH.

U sklopu novog graničnog prelaza biće sagrađeni objekti za smještaj službenika Uprave za indirektno oporezivanje, Granične policije BiH i inspekcijskih službi, te objekat za smještaj špeditera i banke. Prelaz će imati i zaseban energetski blok, poseban objekat za detaljan pregled vozila, kolske vage i veliku nadstrešnicu, navodi se u saopštenju Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

GP Svilaj izgradnja 1