Danas je počela nova školska godina u Bosni i Hercegovini, osim u Unsko-sanskom kantonu zbog generalnog štrajka prosvjetara, te u Zapadnohercegovačkom gdje je početak najavljen za 9. septembar.

Prema dostupnim podacima o upisu učenika u osnovne i srednje škole u novoj školskoj godini u Federaciji Bosne i Hercegovine, u većini kantona prisutan je trend smanjenja broja upisanih učenika u prve razrede. Taj trend najviše je izražen u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu. Istovremeno, u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde te Kantonu Sarajevo, zabilježeno je povećanje broja upisanih prvačića.

Odmorni, srećni i spremni za novu školsku godinu, najmlađi se raduju novom početku i sticanju znanja.

“Krenula sam u prvi razred drago mi je što ću učiti i upoznati nove prijatelje”, kaže Rejna, dok njen školski drug Pavle dodaje: “Ići ću u prvi tri razred sutra u utorak”.

“Krećem u prvi razred i drago mi je što ću ići u školu”, jednako je uzbuđen i Omar, još jedan prvačić.

Djevojčica Nina zna zašto je važno ići u školu:” Jer je obrazovanje najmoćnije oružje koje može promijeniti svijet”.

Povećanje broja upisanih prvačića svake godine bilježi Osnovna škola “Fatima Gunić” u Sarajevu. Dvije hiljade i trinaeste godine su imali tek dva upisana odjeljenja, prošle i ove školske godine pet odjeljenja, odnosno 106 prvačića.

“Ono što po analizama vidimo da svi ti učenici ne pripadaju našem školskom područiju, čak 40 posto učenika dolazi izvan školskog područja. To je nama, naravno, dodatni kompliment da smo zadali dobar kurs, da su roditelji prepoznali kvalitet naše škole i uslove naše škole” kaže direktor OŠ “Fatima Gunić” Hajrudin Ćuprija.

Povećan je broj učenika i u Osnovnoj školi “Mujaga Komadina” u Mostaru.

“Naša škola bilježi rast. Prošle godine imali smo 282 učenika, ove godine je taj broj 303 učenika sa tendencijom da još neki učenici iz pojedinih škola dođu u našu školu”, navodi direktor škole Semir Šejtanić.

Nastava je počela u većini kantona u Federaciji BiH, osim u Zapadnohercegovačkom u kojem će početi 9. septembra.

“Mi se nadamo da će kad je u pitanju natalitet, zatim udžbenička politika, biti pitanja koja će se uskoro morati rješavati”, kazala je ministar obrazovanja i nauke FBiH Elvira Dilberović.

Više prvačića, nego prošlih godina, upisano je u Osnovnoj školi “Zmaj Jova Jovanović” u Banjaluci.

“Upisana su tri trazreda, ukupno 63 prvačića i jako smo srećni, jer svake godine imamo tendenciju rasta”, zadovoljna je direktorica Dijana Bogdanović.

“Mi smo u prve razrede osnovne škole upisali 9.300 đaka u Republici Srpskoj i obezbijedili besplatne udžbenike za osnovce prvih i drugih razreda i pobjednike republičkih takmičenja”, navela je ministar prosvjete RS Natalija Trivić.

Nova školska godina počela je u Livanjskom kantonu, osim u Srednjoj strukovnoj školi “Silvije Strahimir Kranjčević” u Livnu zbog unutrašnjih radova, odnosno zbog rekonstrukcije. Nadležni kažu da će do 9. septembra sve škole redovno početi s radom.