U Goraždu je počela 16. tradicionalna književno-kulturna manifestacija “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom, Goražde – Sarajevo – Fojnica”, kao spona tri grada u kojima je Samokovlija radio i stvarao. Manifestacija se održava u znak sjećanja na jednog od najistaknutijih bh. književnika, humanistu i ljekara, Goraždaka Isaka Samokovliju i traje tokom cijele godine.

Manifestacija kojom se ove godine obilježava 131 godina od rođenja i 65 godina od Samokovlijine smrti počela je polaganjem cvijeća na bistu ispred Doma zdravlja koja nosi njegovo ime. U holu Centra za kulturu Goražde priređena je izložba, a potom i predavanje “Život i djelo Isaka Samokovlije” gdje su predstavljeni njegova biografija i spisateljski rad naučno-prosvjetnog sadržaja. Priređen je i poetsko-scenski performans.

U Organizacionom odboru manifestacije postoji inicijativa da se u budućnosti pokuša uspostaviti Nagrada doktor Isak Samokovlija za najbolju pripovjetku. Manifestacija koja traje već 16 godina od samog početka imala je veliku podršku gradskih vlasti Goražda, što je bilo od presudnog značaja.

Manifestacija “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom” biće nastavljena i u februaru, kada će biti raspisan konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola iz regiona za literarne radova koji su tematski vezani za život i djelo Isaka Samokovlije, dok će u proljeće biti održan i tradicionalni kviz učenika osnovnih i srednjih škola iz BiH, takođe o životu i djelu slavnog pripovjedača.