I dok Centralna izborna komisija pomjera održavanje lokalnih izbora, to ne remeti predizbornu kampanju, koja je u Republici Srpskoj u punom jeku. Sklapaju se novi sporazumi, određuju pravci zajedničkih stranačkih nastupa i zagovara stranačka politička ideologija.

Više od četiri mjeseca do lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, najveća stranka na vlasti SNSD ubrzano sklapa koalicije sa strankama i pojedincima slične provenijencije. Prema najnovijem danas potpisanom sporazumu SNSD -a I SPS -a saradnja će biti realizovana od učešća na lokalnim izborima do republičkih i svih drugih nivoa vlasti. Ovaj i slični sporazumi isključuju svaku drugu vrstu koalicije .

“SNSD ostaje privržen saradnji sa strankama sa kojima je u Koalciji na nivou RS i povući će svoju saglasnost za imenovanje njihovih ljudi na svim nivoima vlasti u slučaju da bilo koja od tih stranaka napravi koaliciju izvan tog bloka, a posebno sa opozicijom”, kaže predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Dodikova opomena izrečena je dan nakon što je DNS, inače koalicioni partner SNSD, dao slobodu opštinskim odborima o sklapanju koalicija na lokalnim izborima. SPS koja se odcijepila od SPRS starim strateškim partnerom SNSD-a, biće dio iste koalicije i riječ je o gotovo rutinski odrađenom poslu. Ono o čemu se međutim spekulisalo više mjeseci konačno je pretočeno u sporazum prema kojem će Mićo Mićić biti kandidat SDSS-a I SNSD-a za gradonačelnika Bijeljine. Mićić će kao kandidat SDSS-a imati mandate dvije godine, a kadar SNSD-a sljedeće dvije godine.

“Siguran sam da možemo zajedničkim snagama realizovato projekte o kojima smo razgovarali i napraviti bolji ambijent u Bijeljini”, ističe Mićić.

Opozicione partije još uvijek nisu napravile nijedan sporazum. U SDS-u za sada ističu da imaju više kandidata među kojima će tražiti kandidata opozicije za gradonačelnika najvećeg grada u RS, Banjaluke. SDS, takođe, zagovara vraćanje određenih nadležnosti na lokalne zajednice.

“Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić vjeruje da će opozicija, uz neke specifičnosti, zajednički izaći na izbore. Vjeruje u dogovor Trivić-Stanivuković koji se pominju kao kandidati PDP-a za gradonačelnika Banjaluke”, kaže predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Ivanić kaže da će dogovor Jelene Trivić i Draška Stanivukovića biti jasan, te da će oni to saopštiti vrlo brzo.

I dok aktuelni gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, kandidat SNSD-a, ističe da ima podršku stranke na predstojećim lokalnim izborima, Jelena Trivić priznala je da postoji mogućnost da baš ona bude kandidat za gradonačelnika Banjaluke.

“Najviše o tome razgovaram upravo sa Draškom. Mi smo borci protiv režima. Kandidatura ne može da poremeti naše odnose. Postoji mogućnost da ja budem kandidat”, naglašava Trivić.

No slika ko će zauzeti koju fotelju će očito biti jasnija nakon održavanja lokalnih izbora. Do tada na političkoj sceni ostaju ubjeđenja, obećanja i na kraju opcija izaberi.