Prvi kupači stigli su na neumske plaže. Dočekali su ih mir, ljubazni domaćini, ali i nova pravila na plažama. Turistički radnici u Neumu spremaju se za sezonu. Značajniji broj turista očekuju u julu.

Tek nekolicinu kupača zatekli smo na neumskim plažama. U jedinom bh. gradu na moru ljetuju početkom svakog ljeta jer tada, kako kažu, imaju željeni mir. Ovog puta na lošu posjećenost utjecala je svakako i pandemija koronavirusa. Naredbom Kriznog štaba Federacije BiH na sve ležaljke se moraju nanijeti dezinfekciona sredstva, a svi prisutni moraju poštovati i socijalnu distancu.

Turisti koje smo sreli kažu da bi, i bez obzira na nemogućnost putovanja van granica Bosne i Hercegovine, za odmor svakako izabrali Neum.

Anketa:
“Iskreno, nema neke potrebe da se prelaze naše granice, da se ide dalje. Imamo sve u Neumu, fino je, tako da par dana odmora svakome dobro dođe”.
“Uvijek dolazimo rano. Možda smo čak i ranije dolazili, ali ovog puta nas je korona spriječila. Čim je bilo moguće, mi smo došli. Ovo je jedini hotel koji radi ovdje u Neumu. Nema još puno ljudi, ali nadam se da će uskoro biti puno. Neum je to zaslužio. To je naš grad – bosanski”.

Privrednici u Neumu, bez obzira na restrikcije, vjeruju da se sezona donekle ipak može spasiti. Posebno uz eventualno razvijen kongresni turizam, krajem ljeta i početkom jeseni.

“Mi se nadamo kada se ova situacija smiri da bi od 15. jula mogli imati nešto gostiju. Nadamo se dobrom devetom i desetom mjesecu jer tu još nemamo otkaza, kongresnom turizmu, produženju sezone čak i na 11. mjesec. Preduvjet je da se situacija smiri, onda se možemo nadati dijelu sezone kao prošle godine”, kaže Davor Krešić, Udruženje Turističkih radnika Neum.

Nedavni sporazum o olakšanom načinu tranzita hrvatskih državljana kroz Neum tokom panmdemije koronavirusa, prema riječima stanovnika ove općine, na ruku je išao svakome, osim upravo njima.

Turistički radnici u Neumu s nestrpljenjem isčekuju završetak radova na gradnji cesti koji će ovu općinu spojiti sa Stocem. Vjeruje se da će to uslijediti do kraja naredne godine.