Meksiko je danas počeo davati prve doze vakcina Pfizer/BioNTech građanima, dan nakon što je stigla prva pošiljka.

Time je započelo masovno vakcinisanje u Meksiku medicinskog osoblja u bolnicama.

Početna količina od gotovo 3.000 vakcina, koja je stigla u srijedu ujutro, dodijeljena je u Opštoj bolnici Mexico City i dvije vojne baze u gradovima Toluca i Queretaro. Svaka lokacija primila je oko 975 doza vakcina Pfizer.

Zamjenik ministra zdravlja Hugo Lopez Gatell rekao je da će do kraja dana biti vakcinisano 2.975 medicinskih radnika.

U zavisnosti od izloženosti COVID-19 odlučiće se o primjeni vakcina, a sestre, doktori, laboratanti, hemičari i radiolozi smatraće se prioritetom.

Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador naglasio je da Pfizer poštuje dogovor i da je ova kompanija ispunila svoje obveze prema meksičkoj vladi.

“Ako se Pfizer ne bude pridržavao sporazuma, obavijestit ćemo vas, ali siguran sam da to neće biti potrebno, ovdje ćemo objaviti da su ispunili obaveze i zahvalićemo Pfizeru na tome”, rekao je predsjednik u Nacionalnoj palati.

“Početni program vakcinacije sastojaće se od povremenih isporuka, počevši od 23. decembra s kulminacijom 31. januara kada će u Meksiko biti isporučeno 1,4 miliona vakcina”, izjavio je ministar inostranih poslova Marcelo Ebrard.

Sljedeća pošiljka iz Pfizera trebala bi stići sljedeći utorak. Radi se o 50.000 doza, a svaka osoba je kandidat za vakcinnaciju.

Prema podacima Nacionalnog vijeća za nauku i tehnologiju, Meksiko ima više od 1,5 miliona potvrđenih slučajeva koronavirusa i više od 137.000 smrtnih slučajeva.