U Istočnom Sarajevu je počeo festival “Akordeon art plus 2021.”, koji se održava u onlajn formatu i trajaće do trećeg juna. Organizatori su Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike “Novi zvuk”.

Ove godine festival je karakterističan po izuzetno velikom broju kandidata. Prijavljena su 182 takmičara, a žiri čini 41 stručnjak iz cijelog svijeta, iz oblasti harmonike, klavira i kamerne muzike. Učesnici će se takmičiti u nekoliko disciplina, od najmlađih takmičarskih kategorija do studenata master studija.

MAJA ŽUŽA, dekan Muzičke akademije Univerziteta Istočno Sarajevo

„Jako je bitno istači da ove godine, znači skupa gosti i takmičari i članovi žirija dolaze iz 17 različitih zemalja svijeta, i u tom smislu ovo je rekordna godina. Dakle taj online format je pružio mogućnost ljudima i iz Kine i iz Japana, Portugala, koji su udaljeni od nas, da mogu da se prijave i pokažu ono što znaju, što nam je izuzetno drago.

Takmičari za harmoniku učestvuju u 17 takmičarskih kategorija koje ocjenjuje 19 članova međunarodnog žirija iz Rusije, Njemačke, Slovenije, Srbije i BiH. U okviru festivala održava se treće međunarodno takmičenje pijanista, organizovano u 18 kategorija. Pored takmičarskog, neizostavan je revijalni dio festivala koji će publici priuštiti koncerte renomiranih umjetnika. Svi koncerti se održavaju onlajn , u terminu od 20 časova, koje zainteresovani mogu pratiti na “Јutjub“ kanalu Muzičke akademije.

DRAŽAN KOSORIĆ, predstavnik Katedre za harmoniku

„Revijalni dio programa je također veoma bogat. Ove godine će nam se solističkim koncertom predstaviti već čuveni poznati akordeonista, kolega Vladimir Blagojević iz Srbije koji će imati specifičan program koji se sastoji od isključivo domaćih autora u okviru koga će biti i nekoliko premijernih izvođenja“.

Završni koncert je koncert pobjednika i sastojaće se od dva dijela, jedan će održati pobjednici harmonikaških kategorija, dok će drugi dio održati pobjednici pijanisti.