U Sarajevu će danas biti obilježen početak kampanje informisanja javnosti o projektu gasovoda “Južna interkonekcija”, ukupne vrijednosti 196 miliona KM, koji predviđa izgradnju gasovoda u dužini od 180 kilometara, od čega je 160 kilometara u BiH.

Ovim projektom trebalo bi da bude povezan trenutni transportni gasovod BiH sa hrvatskim sistemom gasovoda na potezu Zagvozd–Imotski-Posušje–Novi Travnik, sa priključkom za Mostar, saošteno je iz USAID-a.

U saopštenju je navedeno da su Parlament i Vlada Federacije BiH /FBiH/ prepoznale ovaj projekat kao jedan od najznačajnijih strateških projekata za FBiH, koji će prvi put nakon više od četiri decenije, građanima i poslovnom sektoru obezbijediti snabdijevanje gasom BiH i omogućiti nove izvore prirodnog gasa u BiH.

Obilježavanje početka kampanje informisanja javnosti o projektu gasovoda “Južna interkonekcija” biće održano bez prisustva gostiju, u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, sa početkom u 16.00 časova.

U okviru zvaničnog dijela programa, predviđena su obraćanja ambasadora SAD u BiH Erika Nelsona, federalnog premijera Fadila Novalića, ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Nermina DŽidića i direktora “BH gasa” Jasmina Salkića.

Poštujući propisane mjere Federalnog kriznog štaba, za medije će biti obezbijeđena posebna prostorija u zgradi Zemaljskog muzeja, u kojoj će moći pratiti prenos događaja, a u kojoj neće biti prisutno više od 20 ljudi.

Za medije koji su spriječeni da lično prisustvuju, biće obezbijeđen snimak uživo putem USAID “Jutjub” kanala, te snimljeni materijal, fotografije i saopštenje za javnost po završetku događaja.