Sarajevo je posljednji glavni grad Balkana čijim će ulicama prošetati Povorka ponosa, predvođena pripadnicima LGBTIQ populacije, ali i onima koji se osjećaju ugroženima.

Početak protesta LGBTIQ populacije, danas poznatih kao Stonewallska pobuna, počeo je 1969. godine, kada su se homoseksualci New Yorka okupili u Stonewallu u Greenwich Villageu.


Ove demonstracije predstavljale su Veliki prasak borbe za elementarna ljudska prava i uskoro su se proširile u domenu borbe protiv diskriminacije.

Nedugo zatim uz LGBTIQ populaciju stali su pripadnici antiratnog pokreta, ljevičari, borci za prava Afroamerikanaca, studentska populacija i žene. Na prvu godišnjicu Stonewallske pobune, 1970. godine, ulicama New Yorka prošao je prvi Gay marš.

Prva parada ponosa u Beogradu bila je zakazana za 30. juni 2001. godine pod sloganom “Ima mjesta za sve”. Osobe okupljene na Trgu Republike napala je grupa huligana i pristalica desničarskih organizacija. Među nasilnicima su se našli članovi raznih pokreta.

Kao jedan od krivaca za dešavanja na ovom skupu prozivana je i policija. Policijske snage su bile prisutne u nedovoljnom broju, iako je tadašnji organizator SUP unaprijed obavijestio o postojanju prijetnji i mogućnosti nasilja.

Prema procjenama organizatora parade, povrijeđeno je više od 40 osoba. Među napadnutima našli su se i novinari.

Prva parada ponosa u Hrvatskoj, pod nazivom “Gay Pride Zagreb”, održana je u Zagrebu 2002. godine. U paradi je učestvovalo oko 200 ljudi koji su bili izloženi nasilju.

Za vrijeme i nakon održavanja parade povrijeđene su 32 osobe. S vremenom je Zagreb Pride postao tradicionalna manifestacija, a na onom održanom 2013. godine učestvovalo je više od 10.000 ljudi.

Parada ponosa održava se od 2011. godine i u Splitu. Prvu paradu je kao i u Zagrebu obilježilo nasilje i različite reakcije u medijima. Split Pride nastavio se održavati, a paradu je 2013. podržala i gradska vlast.