Peti Međunarodni festival književnosti “Bookstan”, u organizaciji Izdavačke kuće “Buybook”, bit će otvoren danas u Sarajevu.

Tokom naredna četiri dana planirano je više od 20 događaja, a dio programa bit će u nešto drugačijem obliku nego ranijih godina.

Događaj koji će zvanično otvoriti Festival je promocija knjige “Sontag: život i djelo” Benjamina Mosera, ovogodišnjeg dobitnika Pulitzerove nagrade. Otvaranje će se održati danas u 17 sati na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta.

Ova knjiga je objavljena u izdanju Izdavačke kuće “Buybook”.

Okarakterizirana kao iznimno zahtjevan izdavački poduhvat, sa više od sedam stotina stranica i dva bloka fotografija u tvrdom uvezu u prijevodu Senade Kreso, a donosi portret jedne od najvećih intelektualki savremenog svijeta. Za biografiju te književne veličine Benjamin Moser dobio je Pulicerovu nagradu. 

“Sa stotine intervjua, vođenih od Mauija do Stockholma i od Londona do Sarajeva, uz oko stotinu fotografija ’Sontag: život i djelo’ prva je knjiga koja se temelji na autoričinoj arhivskoj građi nedostupnoj javnosti, kao i na razgovorima s mnogim ljudima koji nikad ranije nisu govorili o Sontag, između ostalih s Annie Leibovitz”, navodi organizator.

Direktor Izdavačke kuće “Buybook” Damir Uzunović među ostalim sadržajima Festivala je izvojio i panel diskusiju “Endgame”, koju će iz Amsterdama voditi Chris Keulemans a razgovarat će sa Julian Borgerom, Florence Hartman, Davidom Rhodeom i Peterom Maasom.

“Ne možemo pozvati publiku da dođe na događaje, moramo poštivati mjere uvedene zbog epidemiološke situacije. Izdržat ćemo i ovu nepogodu znajući da naredne godine možemo opet imati ‘Bookstan’ u dosadašnjem formatu, ako bude pronađena vakcina”, naglasio je.  

Urednica Kristina Ljevak najavila je programe koji obuhvataju domaće i inozemne autore te naglasila da bi Festival trebalo da zatvori domaći autor Semezdin Mehmedinović s drugim, dopunjenim izdanjem knjige ’Ovo vrijeme sada’. Iz programa je izdvojila i specijalni sadržaj, posvećen sjećanju na rano preminulog književnika Bekima Sejranovića.

Osim otvaranja, sadržaji Festivala bit će u sali Kina Meeting Point, ove godine uz pridržavanje posebnih mjera propisanih od kriznog štaba. Organizator ističe da će se svi događaji prenositi online te preporučuje da se što više koristi ta pogodnost. Za određene događaje bit će omogućen i simultani prevod.

Preporučuje se da praćenje bude online, a za one koji ipak žele susret sa autorima (zbog trenutne situacije uzrokovane pandemijom) neophodno je preuzeti ulaznice na blagajni kina, najkasnije sat vremena prije.