Dvanaesti Festival sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim” i 2. Festival harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opjevana” počinju danas u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.

Festival sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim” je jedini festival posvećen sevdalinci u svijetu, koji ima društvenu, kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-historijskog značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvrjedniju muzičku baštinu naših prostora. Festival sevdalinke trajat će do 3. decembra.

Organizatori su najavili da ove godine očekuju najveći Festival do sada, sa proširenim sadržajima, javnim promocijama te velikom medijskom podrškom.

Takmičenje harmonikaša bit će održano danas, a sutra takmičarska noć pjevača. Riječ je o autorskim kompozicijama u duhu sevdaha koje će biti propraćene nagradama za muziku, tekst i aranžman.

Ono što je svojstveno kao ideje i produkt Festivala sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim” jeste glavna nagrada Plaketa “Safet Isović” koja je zaštićena na Institutu za intelektualno vlasništvo i produkt je ovog festivala od prije nekoliko godina.

U četvrtak 3. decembra bit će održana revijalna noć.

Ovogodišnji Festival sevdalinke zainteresirani mogu pratiti putem live prijenosa na RTVTK.