U Federaciji BiH i zvanično može da započne vakcinacija “Fajzer” vakcinom. Agencija za lijekove izdala je pozitivan nalaz, koji je utvrdio kvalitet, da ona može biti primijenjena u procesu imunizacije.

Dok stanovništvo i dalje čeka na masovnu imunizaciju, Bosna i Hercegovina do sada je dobila 89 hiljada i šest stotina vakcina. Pola od toga je došlo putem Kovaksa, a pola su donacije.

Nakon što je Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine odobrila Fajzerove vakcine, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH započet će raspodjelu 15.210 doza po kantonima. Vakcine AstraZeneke, koje su također putem Kovaks mehanizma stigle u našu zemlju i dalje su na čekanju, jer nije dostavljena kompletna dokumentacija.

“Zavodu je danas stigao i pozitivan nalaz iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH tako da već sutra krećemo sa distribucijom prema kantonima, a koja će biti raspoređena na isti način kao i sva dosadašnja cjepiva po unaprijed utvrđenom algoritmu.”

Vakcine iz Kovaksa spremno očekuju u Domu zdravlja u Hercegovačkoneretvanskom kantonu. Dom zdravlja je ranije pozvao građane da se prijave za vakcinaciju.

KRISTINA BEVANDA, v. d. direktora Doma zdravlja Mostar

“Očekuju se još papiri koji su u dolasku iz Agencije za lijekove, kao finalne kontrole, tako da se nadamo kroz sutrašnji dan da bi cjepiva trebala stići. Javljaju se ljudi svih dobnih skupina, svih profila bez ikakvih pravila, zaista je impresivan odaziv, linije su još uvijek otvorene i kontinuirano će biti otvorene za prijavu za cjepiva.”

Iako je danas trebala stići druga tura vakcina iz Kovaksa, prema ranijim najavama ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, nije poznato kada će doći. Iz Ministarstva nisu dali zvaničnu informaciju. Dok se čeka veća isporuka vakcina putem Kovaksa, koju je BiH još prošle godine uplatila, domaće vlasti negoduju zbog sporosti u isporuci. A još nije bilo isporuke vakcina ni putem evropskog mehanizma.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH

“Nama su uzeli 6 i po miliona eura prošle godine u decembru za vakcine i sad nam ih ne isporučuju. Gdje to ima na svijetu, samo na Zapadu. Što nam ne isporučite naše vakcine?”

U međuvremenu, donacije vakcina stižu u Bosnu i Hercegovinu – 30 hiljada Sinovak vakcina iz Turske, a uskoro i 50 hiljada iz Kine. Vijeće ministara BiH dogovorilo je raspodjelu, pa će tako Federaciji BiH pripasti 30.380 doza iz kineske donacije, te 17.980 iz turske. Republika

Srpska dobit će 18.620 doza vakcine iz Kine, te 11.020 doza iz donacije Turske. Brčko distrikt će dobiti po 1.000 doza vakcina iz obje donacije.

Ministarstvo civilnih poslova BiH

“Realizacija donacije Narodne Republike Kine je u toku. Očekujemo da će u najskorije vrijeme doći do isporuke vakcina.”

Bosna i Hercegovina do sada je dobila 89.600 vakcina. Pola od toga došlo je putem Covaxa, a pola su donacije. Republika Srpska je naručila više od 800 hiljada, a do sada je stiglo 42 hiljade. Federacija Bosne i Hercegovine još nije osigurala nijednu vakcinu putem direktne nabavke.