U Širokom Brijegu počinje Mediteran Film Festival i traje do 28. augusta.

Film koji će otvoriti 22. MFF jeste dokumentarac ”Lovci na tartufe” redatelja Michaela Dwecka i Gregoryja Kershawa. Na festivalu će u suradnji s Filmskim centrom Sarajevo bit prikazana i remek djela bh kinematografije, dokumentarni naslovi iz programa ‘U Fokusu’, filmovi iz programa ‘Domaći autori’ te animirani film u programu ‘MFF Fora’.

Festival donosi i suradnju s filmskom mrežom HBO, igrani film ‘A bili smo vam dobri’ i dokumentarnu priču o legendarnim Indexima. Nakon svečane ceremonije zatvaranja i projekcije filmova nastalih na MFF School, 22. izdanje festivala zatvorit će dokumentarni kolaž ‘Ljubav oko svijeta’.

U konkurenciji je deset dugometražnih dokumentaraca koji će se boriti za nagradu MFF ”Grand Prix”, te deset kratkometražnih dokumentarnih filmova koji se natječu za MFF ”Best Short”. Najbolji film birat će i publika a taj film čeka nagrada MFF ”Audience Award”.

”Vraćamo se na staro normalno, festival ide uživo ali tu je i naslijeđe od prošle godine, filmove ćemo prikazivati i online”, rekao je Tomislav Topić, direktor Mediteran Film Festivala.

Topić je istaknuo kako su organizatori, obzirom na trenutno stanje, u potpunosti preuzeli odgovornost te će se pridržavati mjera i staviti zdravlje na prvo mjesto.

”Preuzeli smo odgovornost, imamo i manje gostiju, autori manje putuju ne samo iz zemalja Meditarana nego i iz zemalja regije. Festival će na produkcijskoj razini izgledati kao i prije covida. Publika i gosti će uživati u toj festivalskoj atmosferi, a mi ćemo se svakako pridržavati mjera koje stavljaju zdravlje na prvo mjesto”, rekao je direktor MFF-a.