Danas počinje deveto izdanje Street Arts Festivala Mostar koje će se održati do 13. rujna, a sve aktivnosti odvijat će se na otvorenom.

I ove godine, deveti put za redom, Mostar na nekoliko tjedana postaje jedna velika pozornica pod otvorenim nebom i to zahvaljujući Street Arts Festivalu. Brojne ruševine i oronule fasade, zahvaljujući ovom Festivalu poprimile su potpuno novi izgled. Novi je izgled fasade, u vidu djevojke sa cvijećem, Mostaru podario jedan od uglednih svjetskih uličnih slikara.

Prije nekoliko dana Mostar je bio domaćin street art umjetniku iz Beograda Andreju Žikiću Artezu koji je oslikao mural velikih dimenzija u Šantićevoj ulici, a također su svoju instalaciju u Cernici radile kiparica Arleta Ćehić i arhitektica Soraja Ćehić iz Mostara.

Intervencije ovih autora bile su uvertira u nadolazeći festival koji će svoju umjetničku produkciju realizirati na ulicama širom grada.

“Dali smo svoj maksimum da ovogodišnju ediciju realiziramo u što sigurnijim uvjetima te da na koncu imamo kvalitetnu produkciju. Iako nećemo moći ugostiti umjetnike iz zapadne Europe i svijeta zaista će nam biti zadovoljstvo posvetiti se domaćim i regionalnim umjetnicima”, priopćili su organizatori.

Naglašavaju kako imaju i značajnu podršku i participaciju volontera, nevladinih organizacija, profesionalaca srodnih struka i mladih ljudi koji su prepoznali cijelu priču i kao priliku za vlastito usavršavanje.

“Street Arts Festival Mostar ima ulogu i svojevrsnog urbanog i artikuliranog odgovora na pitanja modernog društva. Osim estetizacije javnog prostora, bavljenja likovnošću, arhitekturom i svim ostalim srodnim kategorijama iz konteksta street art kulture i vizualne umjetnosti, dokumentira se vrijeme u kojem živimo te doprinosi vrijednostima i dobrim osobinama vlastitih i zajedničkih života”, navodi se u priopćenju.

Festival implementira udruga “For A” uz partnersku podršku OKC-a Abrašević, LDA Mostar i NDC-a Mostar.

Iako je program Festivala prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, planirane su tri interaktivne radionice, dvije izložbe uz oslikavanje brojnih gradskih pročelja zgrada.

”Ovogodišnje aktivnosti zamišljene su na otvorenom i uz ograničen broj posjetitelja. U vremenu kakvo je današnje, prije svega moramo biti odgovorni te i ovim putem napominjemo sve naše goste i volontere da se pridržavaju propisanih higijenskih mjera”, navodi se u priopćenju.

Realizacija Street Arts Festivala omogućena je uz donatorsku podršku Fonda otvoreno društvo u BiH, Grada Mostara, Veleposlanstva Njemačke u Sarajevu i Vijeća mladih Grada Mostara.