Izborni dan na najvećem broju biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini protekao je u skladu s Izbornim zakonom BiH i provedbenim aktima, uz nepravilnosti koje se već tradicionalno ponavljaju iz izbornog ciklusa u izborni ciklus, preliminarna je ocjena Koalicije “Pod lupom”.

Kako su naveli, na oko četiri odsto biračkih mjesta primijećena je kombinacija različitih izbornih nepravilnosti što može upućivati na ciljane manipulacije izbornim procesom.

“Koalicija ‘Pod lupom’ će tražiti ponovna brojanja sa najkritičnijih biračkih mjesta, a ukoliko se potvrde teže povrede izbornih pravila. Očekuje se da se sve nepravilnosti, posebno one koje imaju elemente krivičnog djela, što hitnije istraže kako bi se zaštitio integritet izbornog procesa i glasovi birača”, istakli su.

Kako su naveli, nisu zabilježene proslave uz kršenje mjera, a značajan demokratski iskorak predstavlja priznavanje neuspjeha u toku izborne noći od strane političkih subjekata koji su izgubili izborne utrke na lokalnom nivou.

Iz Koalicije su istakli da su epidemiološke mjere poštovane na većini biračkih mjesta.

“Najveći problem zabilježen je sa onemogućavanjem Ustavom zagarantovanog prava glasa osobama oboljelim od koronavirusa ili osobama kojima je izrečena mjera izolacije, što predstavlja kršenje osnovnih demokratskih principa”, naglasili su iz Koalicije “Pod lupom”.

Organizovani pokušaji sprečavanja nestranačkog posmatranja izbora i kontrole izbornog procesa od strane posmatrača Koalicije “Pod lupom” zabilježeni su u Doboju i Banjaluci. Kako su naveli, Koalicija će uložiti prigovore protiv članova biračkog odbora na biračkim mjestima na kojima je pristup posmatračima bio zabranjen zbog samovolje članova biračkog odbora.

Posmatrači Koalicije “Pod lupom” juče su utvrdili 196 različitih izbornih nepravilnosti.

Zabilježena izlaznost na Lokalnim izborima 2020. godine je 51 odsto.