Na Trgu nezavisnosti u Podgorici okupilo se oko 50.000 građana koji su nosili državne zastave Crne Gore. rečeno je iz policije. Skup je počeo u 19 časova, a najavile su ga, kako sebe nazivaju crnogorske patriotske organizacije, bez navođenja nijednog imena niti konkretne organizacije koja stoji iza skupa.

Po procjeni Uprave policije na Trgu nezavisnosti prisutno je oko 50.000 građana i sve protiče bez incidenata. Kolone vozila sa građanima iz pravca Nikšića, Danilovgrada i Cetinja još pristižu.

Kako “Vijesti” saznaju prema policijskim evidencijama iz drugih gradova je prema Podgorici na skup krenulo između šest i sedam hiljada ljudi, uglavnom privatnim automobilima i sa nekoliko autobusa.

Na skupu su i ministar sporta i mladih Nikola Janović, predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Bogdan Fatić.

U gradu je primjetno prisustvo policije u civilu i uniformama.

Peđa Vušurović je rekao da je Crna Gora živjela i “prije i živjeće i poslije njega”. Poručio je prisutnima da ne osramote “kralja mučenika”.

“Pravi ustaju kad je teško i ne pitaju koliko će to da ih košta. Ovdje ima nas kojima ničija nezajažljivost ne može ogaditi zemlju koja nas je porodila. Nekako mi ne ličite na đavolji nakot niti lažne ljude”,rekao je on.

Istakao je da je jedina partija koji ih je okupila – Crna Gora. On je kazao da ne može biti niti crnih ptica, niti Srebrenica.

Amina Brahić iz Pljevalja rekla je da bošnjačkom narodu prijete, ali da se osjeća sigurno pod crnogorskom zastavom.

“Ko pokuša da naruši temelj slobodarske Crne Gore naići će na crnogorsku mladost koja je ne da nikom”, rekla je ona.


O ovoj temi u dnevniku BHT1 govorio je Milan Radović, programski direktor Građanske alijanse iz Podgorice.


Organizatori skupa, kako sebe nazivaju, crnogorske patriotske organizacije, poručile su da će se na večerašnjem skupu vidjeti “gospodska, patriotska, evropska Crna Gora”.

Demokratska partija socijalista (DPS) je ranije sa svojih zvaničnih stranica na društvenim mrežama najavljivala događaj, ali su pojasnili da nisu organizatori.

Javna okupljanja su mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) ograničena na 100 osoba na otvorenom javnom prostoru, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra između lica, nošenje zaštitnih maski i dezinfekciju ruku odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom.

Te mjere su se masovno kršile proteklih nedjelja na proslavama izbornog rezultata opozicije, na auto-litijama i anti-litijama.

Iz Instituta za javno zdravlje su više puta upozoravali na to da je odgovornost građana u poštovanju mjera ključna u borbi protiv koronavirusa, ali i da je svaki skup mimo propisanih mjera potencijalna opasnost za javno zdravlje.