Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Milorada Kotura (59) i Dušana Ćulibrka (50), koja ih tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Bosanskoj Krupi 1992. godine.

Oni se terete da su za vrijeme rata, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije Bosanska Krupa, u julu 1992. godine, lično i direktno učestvovali u odvođenju, a potom i ubistvu 44 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su bili zatvoreni u logoru Omarska u opštini Prijedor.

Prema optužnici, zarobljenici su odvedeni radi razmjene, da bi potom bili odvezeni na lokalitet jame “Lisac”, na području mjesta Donji Dubovik, gdje su ubijeni, a njihova tijela i posmrtni ostaci su pronađeni i ekshumirani, te identifikovani 2000. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su početkom avgusta 1992. godine, u mjestu Donji Dubovik, kako je navedeno u optužnici, presreli grupu od sedam civila bošnjačke nacionalnosti i ubili ih, a tijela žrtava su ekshumirana iz jame “Lisac”.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 51 svjedoka i jednog stručnog vještaka, kao i prilaganjem 191 materijalnog dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.