Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Milana Trišića, rođenog 1963. godine u Bratuncu, državljanin BiH, deportovan iz SAD-a zbog krivičnog djela imigracione prevare.

Optuženi se tereti da je od aprila do oktobra 1992. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada policije i vojske VRS na području Bratunca, zajedno sa drugim pripadnicima TO, VRS i SJB Bratunac, učestvovao u progonu civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti s područja mjesta Hranča i grada Bratunca, počinjenim ubistvima, nezakonitim zarobljavanjima, odvođenjem u logore surptono pravilima Međunarodnog humanitarnog prava, prisilnim nestankom, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode.

U optužnici se navodi da je, kao pripadnik TO, u više navrata učestvovao u napadu na selo Hranča nastanjeno bošnjačkim civilnim stanovništvom, tokom kojeg je izvršeno nezakonito hapšenje i prisilno izmještanje više od 250 stanovnika navedenog sela, nakon čega je učestvovao u pljačkanju kuća i imovine koja je nakon toga zapaljena. Osim toga, tereti se da je tokom maja 1992. godine učestvovao u ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti zarobljenih na više lokacija na području Bratunca, naročito u prostorijama škole “Vuk Karadžić”, koje je optuženi počinio lično, ubijanjem civila iz vatrenog oružja, kao i na svirep način hladnim oružjem, tupim predmetima i na druge načine, odvodio civile u nepoznatom pravcu, te učestvovao u ubistvima većeg broja osoba.

Optuženi je pravosuđu BiH postao dostupan nakon izručenja iz SAD-aa, gdje je procesuiran zbog davanja neistinitih podataka od učešću u ratu u BiH, nakon čega je izručen u Bosnu i Hercegovinu.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 120 svjedoka, od čega više od 30 svjedoka koji će iskaz dati uz mjere zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.