Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu u predmetu protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića. Ovaj predmet u javnosti i medijima poznat pod nazivom “Potkivanje” izazvao je veliki interes javnosti. Iz Tužilaštva BiH navode da je predmet formiran nakon objave audio-video zapisa na internet portalima.

“Optuženom Marku Pandži stavlja se na teret da je počinio kazneno djelo-Primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. stavak 2. KZ BIH. Optuženom Nerminu Aleševiću stavlja se na teret da je počinio kaznena djela – Davanje dara i drugih oblika koristi iz članka 218. stavak 2. KZ BIH, kao i – Neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje iz članka 155. stavak 2. KZ RS u sticaju sa kaznenim djelom neovlašteno fotografiranje iz članka 156. stavak 1. KZ RS”, stoji u saopštenju iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH navode da je nakon formiranja predmeta provedena detaljna istraga te je saslušano više svjedoka, izvršeno niz vještačenja od strane različitih policijskih agencija i stručnih vještaka, te se pribavio 51 materijalni dokaz.

“U ovom predmetu osumnjičeni Nermin Alešević je tražio od glavnog tužitelja da prema njemu ne preduzima kazneno gonjenje (imunitet). Navedeni zahtjev je odbijen. Protiv navedene odluke isti je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koja je odbačena”, stoji u saopštenju.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.