Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv tri osobe, jedan državljanin Egipta i dva državljanina BiH, koja ih tereti za organizirano krijumčarenje veće grupe migranata s područja Egipta.

Optužnica je podignuta protiv Ahmeda Ghabir Mahmud Fethallaha, rođenog 1991. godine u Egiptu, Alana Durakovića, rođenog 1997. u Bihaću i Amira Bakrača, rođenog 1997. godine u Bihaću.

Optužene se tereti da su djelujući zajedno i u dogovoru, radi ostvarenja nezakonite imovinske koristi, počinili krijumčarenje grupe od najmanje 15 migranata sa područja Egipta, koji su ilegalno boravili u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, navedene osobe su se organizirali i sudjelovali u transportu ilegalnih migranata sa područja Bihaća, prema riječnoj granici sa Republikom Hrvatskom na rijeci Savi, te izvršili nabavku čamaca za ilegalni prelazak migranata sa ciljem njihovog prebacivanja u Hrvatsku, te dalje prema ostalim zemljama Evropske unije, što je protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i važećim zakonima u BiH.

U izvršenju kaznenog djela, počinitelji su otkriveni i spriječeni akcijom pripadnika MUP-a RS, koji su pronašli migrante na obali rijeke Save, u blizini Kozarske Dubice, spriječili njihovo dalje krijumčarenje te lišili slobode počinitelje kaznenog djela.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.