Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Radulović Ranka za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolnih mjesta, tijekom 1992. godine.

Optuženog se tereti da je za vrijeme rata i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi Radulović je tijekom mjeseca srpnja i kolovoza 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, u okviru kojeg progona je sudjelovao u napadu na civilno stanovništvo i naselja, a taj napad posljedovao je smrću žrtava. Također se tereti da je sudjelovao u uzimanju talaca, kao i u protupravnom, samovoljnom i vojnim potrebama neopravdanom uništavanju imovine u velikim razmjerama. Optužnica ga tereti da je sudjelovao i u protuzakonitom zatvaranju civila, pomagao u prisiljavanju djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje-silovanje, kao i počinio više puta silovanje više žrtava, navodi se u saopćenju.

Optuženi se tereti za kazneno djelo zločin protiv čovječnosti.

Tužiteljstvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka, među kojima je sedam svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, kao i prilaganjem oko 200 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radulović Ranko rođen je 1960. godine u Nikšiću i državljanin je Crne Gore. Ranije je višestruko osuđivan.