Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Hamida Hasanagića, rođenog 1993. godine u Cazinu, državljanina BiH, zbog sumnje da je prevozom kroz teritoriju BiH omogućio nezakonit transport i boravak 3 migranta.

Prema navodima optužnice, optuženi je 08.03.2019. godine prihvatio ponudu da, za ugovoreni novčani iznos, troje krijumčarenih lica sa područja Eritreje preveze na područje Bihaća radi njihove namjere ilegalnog odlaska na područje Holandije i Velike Britanije.

Navedeni migranti su prethodno ilegalno ušli u BiH, kimali su potvrde o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil, a kretali su se van dozvoljenog smjera utvrđenog od strane nadležne Službe za poslove sa strancima BiH, te ih je optuženi iznajmljenim vozilom povezao iz pravca Sarajeva prema Bihaću, odnosno prema granici sa Hrvatskom.

U izvršenju krivičnog djela optuženi je otkriven kontrolom policijskih službenika PS Ključ u naselju Velečevo, opština Ključ, koji su prilikom kontrole navedenog vozila uočili krijumčarena lica, od kojih se jedno lice nalazilo u prtljažniku vozila, te od optužnog privremeno oduzeli novac u iznosu od 610 evra.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 2. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.