Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze, koji se danas obilježava, prilika je za podizanje svijesti o poražavajućim posljedicama te bolesti na zdravlje, socijalnu zaštitu i ekonomiju.

Iako je riječ o bolesti koju je moguće spriječiti i izliječiti, svake godine u svijetu od tuberkuloze oboli 10 miliona ljudi a 1,5 miliona umre, što je svrstava u sam vrh infektivnih “ubica”.

Predsjednica Crvenog križa TK Merima Sarajlić navela je da su njihove aktivnosti zbog pandemije usmjerene na online promociju materijala s ciljem prevencije i borbe protiv tuberkuloze, obzirom da im je onemogućeno da redovnim aktivnostima obilježe taj datum.

Pandemije koronavirusa je izazvala poremećaje u pružanju osnovnih usluga oboljelim od tuberkuloze, posebno pogodivši neke od najsiromašnijih zemalja u svijetu koje su inače pod najvišim rizikom.

Dina Tanović iz UKC Tuzla istakla je da pacijenti koji boluju od tuberkuloze nisu zanemareni, te da je za sve koji zahtijevaju hospitalizaciju osiguran poseban objekt.

Također, navodi da su imali i kombinaciju COVID-a i tuberkuloze, ali da su to dosta rijetki slučajevi.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije za 2020. godinu u Bosni i Hercegovini registrovano je 580 oboljelih od tuberkuloze, od toga 535 novih slučajeva. Plućna tuberkuloza bila je najčešći oblik tuberkuloze, a najveći broj oboljelih od tuberkuloze evidentiran je u starosnoj grupi od 55 do 64 godine.