Policija Republike Srpske podnijela je nadležnom tužilštvu izvještaj protiv direktora Privrednog društva “Ribnjak” Prnjavor, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Lukač je, nakon sjednice proširenog kolegijuma ministra unutrašnjih poslova, rekao da je izvještaj podnesen zbog izvršenih krivičnih djela oštećenje povjerilaca, utaja poreza i doprinosa i neuplaćivanje poreza po odbitku, a u vezi sa malverzacijama putem blokiranog računa Privrednog društva, gdje pričinjena materijalna šteta iznosi 1.248.387 KM.

Direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević rekao je da se predmet “Ribnjak” Prnjavor trenutno nalazi u fazi istrage.

Veterinarski inspektor preduzeo mjere na zbrinjavanju otpada

Republički vodni inspektor, republički ekološki inspektor i veterinarski inspektor opštine Prnjavor započeli su inspekcijski postupak kod privrednog subjekta “Ribnjak” Prnjavor zbog uginuća ribe koje se dogodilo proteklih dana, te je naloženo zbrinjavanje ovog otpada, saopšteno iz Inspektorata Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je veterinarski inspektor opštine Prnjavor preduzeo mjere na zbrinjavanju otpada životinjskog porijekla koji je nastao uginućem ribe, u skladu sa odredbama Zakona o veterinarstvu u Republici Srpskoj i Zakona o nusproizvodima životinjskog porijekla.

“Odgovornom licu je od nadležnog veterinarskog inspektora naloženo da u roku od 72 časa preduzme mjere na neškodljivom zbrinjavanju otpada, a u skladu sa uputama veterinarskog inspektora”, navodi se u saopštenju Inspektorata RS.

U saopštenju se dodaje da je u dijelu nadležnosti vodne inspekcije, u smislu kontrole funkcionalnosti objekata za korišćenje i iskorišćavanje voda, uvidom na licu mjesta utvrđeno da u kasetama u kojima je došlo do uginuća ribe nema dotoka vode zbog suše, a da nema alternativnih mogućnosti za snabdijevanje vodom.

“S obzirom na to da republička vodna inspekcija već ima pokrenut upravni postupak prema ovom subjektu još od 2019. godine, u kojem je već nalagano preduzimanje mjera s ciljem održavanja vodnog objekta ribnjaka, te da je juče riješeno pitanje odgovornog lica i imenovan novi stečajni upravnik, očekujemo da će se sada stvoriti uslovi za izvršenje naloženih mjera”, navodi se u saopštenju Inspektorata.

Iz Inspektorata dodaju da prnjavorski “Ribnjak” posjeduje važeću ekološku dozvolu, kojom su između ostalog, definisane i mjere za upravljanje otpadom, gdje je propisano da se uginula riba i korovska riba izlovljena u sezoni uklanja prema uputstvu i uz nadzor veterinarskog inspektora, te u tom dijelu ekološki inspektor nije imao osnova za postupanje.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je juče da će zatražiti vanrednu sjednicu Skupštine opštine o situaciji u prnjavorskom “Ribnjaku” nakon uginuća više od pet tona ribe, što prijeti da izazove ekološku katastrofu širih razmjera.