Njemački fudbaler poljskog porijekla Lukas Podolski nastavlja osvajati njemačko tržište lancem doner kebab restorana “Mangal Kebab”, a cilj je izaći i na svjetsko tržište.

Podolski je prije nekoliko godina u partnerstvu s turskim biznismenom Metinom Dagom u Kelnu otvorio prvi kebab restoran, a danas širom Njemačke radi ukupno 16 restorana. Cilj dvojice uspješnih biznismena je izlazak i na svjetsko tržište.

U Berghajmu, rodnom gradu Podolskog, dvadesetak kilometara zapadno od Kelna, sinoć je otvoren 11. restoran na području tog grada. Osim Podolskg i Daga, svečanosti su prisustvovali načelnik Berhajma Folker Mizler, brojne zvanice, kao i mnogobrojni građani.

Prije ceremonije otvorenja Podolski je kazao novinarima kako Dag nije samo njegov poslovni partner već i prijatelj, te kako je to zapravo jedan od faktora njihvog uspjeha.

“Odrastao sam u Berghajmu, gdje već postoji sportski park koji nosi ime Lukas Podolski. Ovdje sam napravio prve korake u karijeri. Zbog toga sam jako vezan za Bergheim. Ovdje žive moji prijatelji, porodica, roditelji. Jako sam sretan što sam ovdje otvorio poslovnicu. Mjesto je veliko i jako lijepo, nadam se da će i ljudi biti zadovoljni”, kazao je Podolski, koji je potom goste poslužio donerom.

Na svečanosti je bio prisutan i veliki broj fanova popularnog fudbalera, koji su ovu priliku iskoristili i za fotografiju s Podolskim.

Metin Dag je također kazao kako je zadovoljan što su uspjeli turski doner učiniti popularnim kod Nijemaca, te kako će nastojati da “Mangal Doner” dođe do ljubitelja donera širom svijeta.