Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica doniralo je finansijska sredstva za izgradnju bungalova-kućica kao dijela kompleksa Centra za stare osobe koji Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS gradi u Potočarima, u Srebrenici, a čije je otvaranje planirano u julu 2021. godine.

Riječ je o vrijednoj donaciji ministarstva čija je realizacija već pokrenuta. Kako navode iz Udruženja Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS, ovih dana je izvršeno razmjeravanje i ugradnja temelja za ovaj objekat, te slijedi još puno posla oko završetka izgradnje ovog centra. Naglašavaju kako im je ovakav vid podrške jak vjetar u leđa za nastavak i što skoriju realizaciju projekta.

Centar za stara i nemoćna lica MFS-EMMAUS gradi se u saradnji sa organizacijom “Stichting Proplan” iz Nizozemske koja ujedno finansira i projekat “Ljubav za majke Srebrenice”.

Majke/korisnice projekta će imati prednost pri samom smiještanju u centar i biće uključene u sve vidove zaštite i usluge koje će centar pružati. Korisnici će imati socijalnu i profesionalnu podršku 24 sata sedam dana u sedmici, a imat će i medicinske usluge u sklopu centra u ambulanti koja je počela sa radom.

Kapacitet centra je 80 osoba. Kompleks će sadržavati jedan objekat sa jednosobnim apartmanima (36 apartmana), objekat za lica sa invaliditetom (osam dvokrevetnih soba), restoran sa kuhinjom i upravom, osam kuća za četiri osobe, objekat za kreativne radionice, te ostali popratni objekti kao što su vešeraj, kotlovnica, magacin i sl.