Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH bit će obilježen 30. oktobra, a biblioteke (nacionalna, visokoškolske, školske, javne i specijalne), će učestvovati u promociji svojih usluga, nudeći građanima različite edukativne sadržaje, promocije, večeri poezije, okrugle stolove, izložbe i slično.

Partneri u realizaciji ovog događaja su Univerzitet u Sarajevu, Sveučilište u Mostaru i Kantonalna biblioteka Bihać.

Nadina Grebović-Lendo, koordinatorica Akcijske grupe Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u BiH ispred Univerziteta u Sarajevu podsjetila je, na konferenciji za medije, da već četvrti put obilježavaju ovaj dan koji bilježi značajan porast interesovanja javnosti.

“Cilj Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u BiH jeste podsjetiti građanke i građane na važnost učešća biblioteka u izgradnji društva znanja. Univerzitet u Sarajevu je u ovaj događaj involvirao više od 40 biblioteka partnera iz BiH koje će 30. oktobra ponuditi različite sadržaje svojim korisničkim zajednicama”, pojasnila je Grebović-Lendo.

Istakla je da je trenutno prijavljeno više od 50 programskih aktivnosti na različitim lokacijama, kako online tako i u fizičkom prostoru.

Ovogodišnji moto Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama “Biblioteka bez zidova”, a fokus grupa su učenici osnovnih škola, od prvog do četvrtog razreda.

Dušanka Bošković, prorektorica za kvalitet Univerziteta u Sarajevu, mišljenja je da je ovo izuzetna prilika “da se podsjetimo na sve čari koje nam biblioteke pružaju od djetinjstva i koje su nam tu bile da nam pomognu tokom našeg obrazovanja”.