Na području Ugljevika protekle decenije zasađeno je milion sadnica šljive i drugog voća, što ovu opštinu, koja u najvećoj mjeri živi od proizvodnje električne energije, svrstava u voćarski kraj. Nadležni su i ove godine dodijelili podsticaje za nabavku mehanizacije.

U porodici Milošević iz sela Tutnjevac, nadomak Ugljevika, voćarstvom se bave generacijama. Nakon pradjeda, djeda i oca, posla u voćnjaku prihvatio se i Darko Milošević, pa na ovom gazdinstvu danas najviše proizvode šljive i jabuke za inostrano tržište.

“Od voćarstva se može životariti. Prije je sa jedan hektar jabuka jedna četvoročlana porodica mogla da živi pristojno, sad ne može ni sa dva. Velike su promjene na tržištu, u pojedinim dijelovima Evrope imamo i hiperprodukciju i sve se to odražava na tržište Bosne i Hercegovine jer smo mi jako malo tržište i puno robe stiže iz uvoza”, kazao je Milošević.

Pored otvorenog tržišta, poljoprivednici, kojih ima oko 1.000 u ovom kraju, susreću se sa brojnim problemima.

Da bi poljoprivrednicima bilo omogućeno proširenje i modernizovanje proizvodnje, opština Ugljevik izdvojila je oko 70 000 KM za podsticaje.

Poljoprivrednici ovog kraja podsticaje su dobili za nabavku opreme i mehanizacije, proširenje zasada, ali i nabavku stoke, jer se sve više njih opredjeljuje za proizvodnju mlijeka.

„U našem pravilniku, svakom od ovih poljoprivrednika pripada 30% od vrijednosti nabavke. Na ovaj način mi želimo da stimulišemo naše prozvođače da zanavljaju mehanizaciju i da na taj način poboljšamo produktivnost i obim proizvodnje i pomognemo proizođačima”, izjavio je načelnik Opštine Ugljevik Vasilije Perić.

Za naredni period, najavljuju nadležni, planirana su značajnija ulaganja u prerađivačke kapacitete, što je predviđeno strategijom razvoja od 2018. do 2022. godine.