Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić potvrdio je za BHRT da je Program reformi BiH dostavljen NATO štabu u Briselu.

Riječ je o dokumentu koji je usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i koji, u značajnoj mjeri, sadrži smjernice budućeg djelovanja i Ministarstva odbrane BiH.

“Među prioritetima Ministarstva obrane je i implementacija Programa reformi, koji je u ponedjeljak (23.12.) predat NATO štabu u Briselu”, rekao je Podžić, pojašnjavajući da je značajan dio aktivnosti Ministarstva definiran i dokumentom «Pregled odbrane» iz 2016. godine.

Ministar Podžić je, također, naglasio da će tražiti povećanje budžeta za obranu i da će se zalagati za rješavanje statusa vojnika, oficira i civilnih lica na službi u Oružanim snagama BiH.

Predsjedništvo BiH je 19. novembra usvojilo Program reformi, uz zaključak da će taj dokument dostaviti putem Stalne misije BiH pri NATO-u u sjedište ovog vojnog saveza u Briselu dan nakon što novi Savjet ministara bude potvrđen u Predstavničkom domu parlamenta BiH.