Komisija za saradnju sa NATO savezom juče je imala svoj prvi sastanak i znam da su donijeli zaključak da do 15. aprila urade program, odnosno, da svi mi dostavimo izvještaje, a Komisija objedini Program za 2021. godinu, rekao je gostujući u emisiji BHT1 uživo ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić.

On je kazao kako će ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i on boraviti u Briselu sredinom aprila i da će tamo moći odgovoriti na eventualna nejasna pitanja.

Podžić je rekao kako promjena naziva Komisije, ranije za NATO integracije, a sada za saradnju sa NATO-om, neće imati uticaja na sadržaj dokumenta.

On se osvrnuo na različit pristup koji prema odnosima Bosne i Hercegovine i NATO-a imaju različite strane u BiH.

“Kad god se pomenu integracije u NATO, ja vidim da se važu prave riječi, zavisno od političke opcije. Nemamo šta kriti – znamo da imamo neke političke partije u Bosni i Hercegovini koje jesu za ubrzani NATO put, imamo druge koje nisu, koje su za neku saradnju, itd. I onda se tu strašno biraju riječi. Volio bih da nešto konačno razjasnimo – Vijeće ministara BiH jeste usvojilo Izvještaj o realizaciji Programa reformi iz 2020. godine i bio je problem ko će to objediniti i proslijediti u Brisel”, kazao je Podžić podsjetivši na istorijat odnosa BiH i NATO-a i na činjenicu da je prije nekoliko godina, nakon dugotrajne krize, Predsjedništvo BiH uspjelo postići konsenzus i umjesto Nacionalnog plana u Brisel poslati Program reformi. Sreća je, navodi Podžić, da je NATO to prihvatio.

“U tom Programu reformi, citiram: “Već dugi niz godina koordinacija relevantnih ministarstava i agencija na državnom nivou provodi se kroz Komisiju za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine Vijeća ministara i sa ovim pristupom će se i dalje nastaviti”. I sada, odjednom neka naknadna pamet i kaže se nije to više Komisija za NATO integracije nego je to Komisija za NATO saradnju. Ja znam da se suština ne mijenja i mi NATO put nastavljamo, ali jednostavno ne volim da nešto uputimo u tako ozbiljnu organizaciju, pa se onda igramo i kažemo: E, nećemo sada da se ona zove ovako, nego hajmo to da se zove onako”, objasnio je on svoju odluku da ne glasa za promjenu naziva Komisije.

“Najvažnija stvar od svega – svi dokumenti oko našeg punopravnog članstva u NATO savezu su doneseni i od Parlamentarne skupštine BiH i od Predsjedništva BiH i od Vijeća ministara i, jako važno, nije ih nametnuo visoki predstavnik nego smo u parlamentu izglasali sve te dokumente. Vrlo je važno da je u Programu reformi rečeno da svi dokumenti koji su izglasani na državnom nivou – ostaju na snazi”, zaključuje ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Podžić je, na pitanje voditelja, komentarisao ponudu za uvoz ruskih vakcina, o čemu je ranije u emisiji govorio ambasador BiH u Moskvi. Odrično je odgovorio na pitanje da li je upoznat s tim.

“Ne, nisam i ne raspolažem tom informacijom. Znam da definitivno tu ponudu na Vijeću ministara nismo vidjeli. Znam da smo juče razgovarali o organizaciji telefonske sjednice oko podjele vakcina koje je predsjednik Turske Redžep Erdoan donirao, a ruske vakcine nismo spominjali.

Podžić je kazao da bi već sutra trebalo da bude održana telefonska sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj bi trebalo da bude postignut dogovor o raspodjeli tih vakcina.