O naoružanju i odbrani u današnjem izdanju emisije “BHT1 uživo” razgovarali smo sa ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Sifetom Podžićem. On je govorio o trenutnom stanju u Oružanim snagama BiH, strateškim ciljevima naše zemlje, kada se radi o oblasti odbrane, te o eventalnom ulasku u NATO savez.

“Mi se moramo vratiti negdje na 2002., pa mogu reći i 2005. godinu, kada smo koncipirali našu odbrambenu politiku. Dakle, definitivno niko normalan, ni iko ko se razumije bilo šta u odbrambene sposobnosti jedne države, nije mogao računati da će Bosna i Hercegovina, koja je tada projektovala 10.000 vojnika, svoju koncepciju odbrane praviti na 10.000 vojnika. Dakle, nema logike, pogotovo u ovakvoj situaciji. Neću da kažem da nam treba više vojske, ali onako kako smo mi zamislili našu vojsku, kolektivnu sigurnost i integracije koje želimo napraviti i s kim želimo praviti, cilj je od ovih 10.000 profesionalnih vojnika napraviti prvi talas. Normalno, naša koncepcija odbrane i naša strategija je u kolektivnoj sigurnosti i integraciji u NATO savez”, smatra Podžić.

Prema njegovim riječima, kao što smo vidjeli iz najnovijih sukoba, više na snazi nije sistem: “Što je više vojnika, to je bolja odbrana”.

“Sofisticirana tehnika, integracije, kolektivna sigurnost, to je sudbina , pogotovo malih zemalja, i ko to ne razumije, glumi nekakvu neutralnost i tako dalje – mislim da to nije u redu. Mislim da smo mi zacrtali još 2002. godine koji je naš cilj i šta ćemo raditi i mi radimo na tom planu. Istina je da država u zadnje vrijeme malo misli o oružanim snagama – neću reći nikako, ali vrlo malo. Moramo nešto uraditi za ono što smo obećali još negdje 2017. godine – da ćemo uložiti 500 miliona do 2027. godine u modernizaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Mislim da je krajnje vrijeme da država Bosna i Hercegovina razmišlja o modernizaciji svojih oružanih snaga jer, nažalost, ova situacija sa Covid-19 pandemijom je išla na ruku onima u BiH koji je ne žele podržati”, rekao je Podžić.

“Svjesni smo mi u Ministarstvu odbrane da se ove godine nije moglo dati sredstva za kapitalna ulaganja i kupovinu naoružanja jer je preče spašavati privredu, spašavati naše kompanije, ali plan je donesen ranije i ono što smo obećali i zacrtali treba odraditi”, smatra Podžić.

Komentarišući mišljenja nekih da se Bosna i Hercegovina neće puno pitati oko ulaska u NATO i da “konce vuče neko drugi”, Podžić je rekao kako je bitno da BiH ima usvojene sve relevantne dokumente koji su i danas važeći.

Ministar odbrane BiH takođe je rekao da i dalje stoji pri svojoj tvrdnji da je NATO na granici na Drini.