Epidemiološka situacija u Zvorniku sve je komplikovanija, rečeno je za BHRT iz Štaba za vanredne situacije u tom gradu. Nakon što je prošle sedmice preminuo jedan od članova štaba, pozitivan rezultat na Covid-19 ima i direktor bolnice u Zvorniku, kao i određeni broj zaposlenih u toj zdravstvenoj ustanovi.

Kakvo je trenutno stanje, provjerila je ekipa BHRT-a.

Anketa:
“Nosim masku, čuvam se koliko mogu. Čim čuvam sebe, čuvam i druge”.
“Moram malo da se pripazim, u gradu i tako”.
“Nosim masku čim uđem negdje, kao sad, ko priđe, blizu vas, moram da je stavim”.

Građani Zvornika povećali su oprez zbog vijesti o sve većem broju zaraženih, ali i smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom. Među pozitivnima na Covid-19 je i direktor i određeni broj zaposlenih u bolnici u Zvorniku. Iz ove zdravstvene ustanove ističu da je situacija pod kontrolom i da je spriječeno dalje širenje virusa iz ovog klastera.

“Osim direktora, pozitivna su nam još dva ljekara, šest medicinskih sestara i dva nemedicinska radnika. Rade sva odjeljenja, organizovani smo tako da radimo u timovima, jedan tim zajedno sa timom medicinskih sestara radi na odjeljenju, dok nam je drugi na pauzi”, kaže dr. Nataša Ivanović, zamjenik direktora JZU Bolnica Zvornik.

Smještajni kapaciteti zvorničke Covid bolnice skoro su popunjeni.

“Imamo 222 zaraženeih, od toga 97 aktivnih. Naše Covid odjeljenje je, praktično, skoro popunjeno. Trenutno, sa jutrošnjim danom, imamo 12 bolesnika koji leže na Covid odjeljenju, od toga su svi relativno dobrog stanja”, kaže r. Nataša Ivanović, zamjenik direktora JZU Bolnica Zvornik.

Među preminulima od koronavirusa u ovom gradu je i član Štaba za vanredne situacije. Iz Gradske uprave kažu da je epidemiološka situacija sve teža.

“Sve upućuje da smo u ozbiljnom problemu. Nažalost, to ljudi i dalje ne shvataju. Mi smo od juče, praktično, uveli strogu kaznenu politiku, svakoga ko ne poštuje mjere kažnjavaćemo najstrože moguće”, kaže Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.

Ukoliko poboljšanja ne bude, biće uvedene rigoroznije kazne i nove mjere, jer je cilj sačuvati zdravstvene radnike koji su iscrpljeni, navodi Stevanović.

“Da ograničimo radno vrijeme naših ugostiteljskih objekata i ograničimo broj osoba na jednom mjestu na deset, 15 ili najviše 20. Ja ne vidim da ćemo nešto postići uvođenjem drastičnijih
mjera, kad ne poštujemo ni ove”, kaže kaže Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.

Narednih dana analiziraće rezultate kontrola i u skladu sa tim donijeti nove odluke.

Iz Štaba za vanredne situacije Zvornika kažu da su kontrole inspekcija ovih dana pojačane i da se provjerava da li građani poštuju mjere nošenja zaštitnih maski, redovne dezinfekcije ruku i prostorija, ali i držanja odstojanja. Kako ističu, samodisciplina je ono što u ovom momentu može popraviti komplikovanu epidemiološku situaciju.