Premijer Australije Skot Morison izjavio je da je fotografija australijskog vojnika koji drži nož pod grlom avganistanskog djeteta, koja je objavljena na zvaničnom profilu kineskog Ministarstva spoljnih poslova “namještena” i “odvratna”, i da Kanbera zahtijeva da bude uklonjena.

Morison je osudio postavljanje navedene fotografije i naglasio da Kanbera od Pekinga traži izvinjenje.

On je istakao da je Kanbera od “Tvitera” zatražila da ukloni poruku koju je postavio portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan.

Australijski odnosi sa Kinom su pogoršani od kako je Kanbera zatražila međunarodnu istragu o porijeklu pandemije koronavirusa.

Australija je saopštila da će 13 pripadnika specijalnih snaga biti otpušteno nakon objavljivanja nezavisnog izvještaja o navodnom nezakonitom ubijanju civila u Avganistanu.

Liđijan je na “Tviteru” ranije napisao da je Peking šokiran ubistvima avganistanskih civila i zatvorenika koje su vršili australijski vojnici i da osuđuje slične postupke, te da odgovorni treba da budu izvedeni pred lice pravde. Na njegovom profilu je objavljena ista poruka ali sad bez fotografije i vojnika.