Inspektorat Republike Srpske u saradnji sa lokalnim inspekcijskim organima redovno kontroliše ugostiteljske objekte radi suzbijanja širenja koronavirusa.Provjerili smo kako izgleda jedna inspekcijska kontrola. Ekipa BHRT-a bila je na terenu sa inspektorima i u Banjaluci posjetila ugostiteljski objekat.

Portparol Inspektorata Republike Srpske Duška Makivić kaže da su sa pogoršanjem epidemiološke situcije, kako u RS, tako i u BiH, inspekcijski organi pojačali provođenje mjera na terenu, kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

“Akcenat je stavljen na one objekte u kojima zbog frekvencije ljudi postoji veliki rizik od širenja virusa. To su na prvom mjestu ugostiteljski objekti, kao i sredstva javnog prevoza”, ističe Makivić.

U ugostiteljskom objektu koji je naša ekipa obišla sa republičkim inspektorima, provjereno je da li su sprovedene sve preporuke.

Konobar kontrolisanog lokala, Đorđe Milić, kaže kako ujutru najprije dezinfikuje sve stolove, a potom isto učini više puta tokom dana.

“Kada ljudi ulaze, prije posluživanja pića im dezinfikujem sto, a nakon naplate, dezinfikujem svoje ruke, pa opet sto”, kaže Đorđe.

Dodaje da je raditi sa maskom, teško.

Nakon što su inspektori izvršili provjeru, ustanovili su da su mjere u ovom objektu ispoštovane. Na ulazu je bilo postavljeno dezinfekciono sredstvo za ruke, te spužva za dezinfikovanje obuće. Stolovi su bili dovoljno udaljeni, a dozvoljeni broj gostiju, ispoštovan.

“Ovaj lokal je ispoštovao sve mjere koje su određene Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i onim preporukama Instituta za javno zdravlje u vezi sa organizovanjem rada u ovoj vrsti objekata. Nije bilo nijednog razloga da inspektori preduzimaju bilo kakve mjere u konkretnom slučaju”, ističe Makivić.

Za dva mjeseca Inspekcija je sprovela 9.000 kontrola, naplaćeno je više od 100.000 KM kazni.