S obzirom na to da su u Zagrebu, samo stotinu pedeset kilometara udaljenom od Bihaća, potvrđeni prvi slučajeva koronavirusa, pripadnici Granične policije BiH i službenici federalne uprave za inspekcijske poslove vrše pojačane mjere nadzora putnika koji dolaze iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana. Za sada kod pregledanih putnika nisu zabilježeni sumnjivi slučajevi.

Prema riječima komandira jedinice Granične policije na GP “Izčić” Nedžada Vojića, ta aktivnost se sprovodi koordinisano, tako što se nakon provjere od strane granične policije ta lica usmjeravaju prema inspektorima sanitarne inspekcije koji u skladu sa svojim nadležnostima obavljaju provjere po pitanju zdravstveng stanja tih lica.

Sanitarni inspektor na GP “Izačić” Kaled Hašimbegović je istakao da je nekoliko ljudi iz Irana i Italije evidentirano i da su pod kontrolom.

Pripravnost zbog eventualnog širenja koronavirusa prema BiH, podignuta je i u ostalim krajevima države. Sa aerodroma u Mostaru, Tuzli i Banjaluci navode da nema mjesta za paniku. Mostarski aerodrom je osnovao krizni štab kao preventivnu mjeru zaštite zbog mogućnosti širenja koronavirusa. Kako kažu, mogućnost širenja bolesti je minimalna, jer je Mostar trenutno povezan redovnom vazdušnom linijom samo sa Zagrebom, a tek bi u aprilu trebali krenuti letovi iz Italije. Odgodu letova prema Italiji dok se ne smiri stanje sa širenjm konoravirusa preporučuje i kantonalni zavod za javno zdravstvo.

Iz Sektora saobraćaja i usluga u vazdušnom prometu Aerodroma Tuzla su poručili da svaki putnik prilikom slijetanja može biti podvrgnut dodatnom pregledu s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa. Pored toiga čitaju se obavještenja kabinskog osoblja da svi putnici koji su prethondih 14 dana bili na prostorima gdje je virus aktivan, dužni da se prijave uposlenicima granične službe, zemaljskom osoblju i medicinskom osoblju.

I u narednim danima biće pojačana kontrola putnika koji pristižu u Bosnu i Hercegovinu iz Italije, Kine, Južne Koreje i Irana. Iz operativne grupe za upravljanje migracijama u Unsko-sanskom kantonu traže da svim provjerama kojima budu podvrgnute osobe koje ulaze u Bosnu i Hercegovinu, budu podvrgnuti i migranti koji se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu.