Nasilna dešavanja u američkom Kapitolu (Capitol Hill) dovela su do intenziviranja sigurnosnih mjera za ceremoniju inauguracije novoizabranog predsjednika Joa Bidena.

Biden i novoizabrana potpredsjednica Kamala Harris položit će zakletvu na Zapadnom frontu Capitola, jednoj od lokacija u kojoj je nasilna rulja nadvladala policiju i upala u zgradu. Masa je takođe okupirala skele s kojih su se uspeli na tribine postavljene za ceremoniju.

Planovi inauguracije već su postali skromniji zbog pandemije koronavirusa.

Kongresni čelnici odgovorni za koordiniranje inauguracije insistirali su u sinoć da će se dešavanja ipak održati kako je i planirano.

Sigurnosne snage već su počele poduzimati dodatne mjere nakon nereda u srijedu.

Oko 6.200 pripadnika Nacionalne garde iz šest država – Virginije, Pennsylvanije, New Yorka, New Jerseyja, Delawarea i Marylanda pomoći će u pružanju podrške policiji Capitola i ostalim organima reda u Washingtonu sljedećih 30 dana.

Postavljene su na prostorima oko Capitola visoke, crne metalne ograde dizajnirane da se ne može na njih popeti. Slične su se strukture ranije koristile oko Bijele kuće i u drugim gradovima koji su se suočili s duž demonstracijama.

Takve bi se barijere u sljedećih nekoliko dana ionako podigle, jer je inaguracija specijalni sigurnosni događaj koji nadgledaju Tajna služba i mnoštvo drugih saveznih agencija, uključujući Ministarstvo odbrane, koje pomaže u vođenju protuterorističkih aktivnosti povezanih s tim događajem, prenosi AP.