Palestinski aktivisti su nastavili puštati zapaljive balone iz Pojasa Gaze prema izraelskim naseljima.

Jedan od aktivista Abu Jasir je rekao da su on i još nekoliko palestinskih mladića, pripadnici takozvanih “Potomaka Nasera Salaha al-Dina”, počeli sa slanjem “zapaljivih balona” u serijama iz Pojasa Gaze u izraelska naselja u blizini granice.

“Do ponovnog puštanja balona došlo je kao odgovor na izraelska kršenja prava vjernika u džamiji Al-Aksa, kao i na odluku o aneksiji dijelova Zapadne obale”, rekao je Jasir.

Posljednjih godinu dana palestinski aktivisti su puštali zapaljive zmajeve i balone na izraelsku teritoriju u okviru trajne antiokupacione borbe duž zone između Pojasa Gaze i Izraela.

Od 2019. godine Egipat, Ujedinjene nacije i Katar predvode konsultacije radi postizanja primirja između palestinskih frakcija u Pojasu Gaze i Izraela, temeljenog na ublažavanju nametnute blokade enklave u zamjenu za zaustavljanje palestinskih protesta u blizini granice s Izraelom.

Više od dva miliona Palestinaca u Pojasu Gaze živi u lošim uslovima zbog izraelske blokade od kada je Hamas pobijedio na parlamentarnim izborima u ljeto 2006. godine.