Crveni krst ŽZH, ŽHB, Županije Posavske, te organizacije CK Čapljina, Čitluk, Neum, Prozor-Rama i Ravno izdale su zajedničko saopštenje za javnost u kojem se ograđuju od učešća članova i volontera Crvenog krsta pod jedinstvenim znakom Crvenog krsta na današnjoj komemorativnoj šetnji u organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR BiH).

Kako navode iz ovih organizacija, “po naravi i ciljevima, spomenuta komemorativna šetnja ima političke konotacije, posebno ako se uzmu u obzir izjave organizatora, kao i transparenti koji su obilježili ovaj skup”.

“Pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca ima svoja temeljna načela, među kojima jesu nepristranost i neutralnost. Pokret ne pravi razliku s obzirom na nacionalnu, rasnu, vjersku, klasnu ili političku pripadnost pojedinca, a da bi očuvao povjerenje svih, Pokret se ne opredjeljuje u neprijateljstvima i ne upušta se u rasprave političke, rasne, vjerske ili ideološke prirode. „Propagiranje i unapređenje ideala mira, uzajamnog poštovanja i razumijevanja među svim ljudima i narodima“ je među osnovnim ciljevima Crvenog križa, a što je jasno upisano i u Zakon o Crvenom križu Federacije BiH”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Jasno se ograđujući od prisustva osoblja i volontera pod znakom Crvenog krsta na pomenutoj komemorativnoj šetnji, ogranci Crvenog krsta navedenih županija i opština ujedno pozivaju Crveni krst Federacije Bosne i Hercegovine i Društvo Crvenog krsta Bosne i Hercegovine da se hitno očituju o navedenom događaju, poštujući temeljna načela Pokreta.

“Ispričavamo se građanima Bosne i Hercegovine koji su s pravom uznemireni povodom sudjelovanja osoblja i volontera Crvenog križa na skupu koji ima obilježja političkog. Nastavit ćemo bezrezervno pomagati građanima u potrebi bez diskriminacije po bilo kojem osnovu, poštujući temeljna načela na kojima je zasnovan Crveni križ – humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost”, navodi se na kraju saopštenja koje potpisuju Crveni Krst Županije Zapadnohercegovačke, Crveni krst Županije Hercegbosanske, Crveni krst Županije Posavske, CK Čapljina, CK Čitluk, CK Neum, CK Prozor-Rama i CK Ravno.